© Gumshoe

Dit is ook interessant wetenschapsnieuws

Uranus stinkt naar rotte eieren en scheetjes

Ja hoor, u mag giechelen, twitterde Nature deze week: op Uranus stinkt het naar rotte eieren en scheetjes. De hogere lagen van de atmosfeer van de planeet bevatten waterstofsulfide, het molecuul dat verantwoordelijk is voor de stank die rottende eieren verspreiden. Onderzoekers hebben dit vastgesteld met de Geminitelescoop op Hawaii. De aanwezigheid van waterstofsulfide werd al langer vermoed, onder meer na het bezoek van ruimtesonde Voyager 2 in 1986, maar is nu echt aangetoond, aldus een studie in Nature Astronomy.

De bevindingen kunnen astronomen beter inzicht geven in het ontstaan van planeten in de verdergelegen gebieden van het zonnestelsel. Uranus staat twintig keer verder van de zon dan de aarde en het is er bitter koud: de minimumtemperatuur is min 224 graden Celsius.

Anti-plakzolen

In plaats van kauwgom onder je schoen, je schoen van kauwgom? De gemeente Amsterdam introduceert de Gumshoe, een sneaker gemaakt van gerecyclede kauwgom. Het kost de stad jaarlijks miljoenen euro's om kauwgom van de straat te krijgen, een probleem dat Gum-Tec, een van de makers van de schoen, ook was opgevallen.

Dit Engelse bedrijf maakte eerder ook al potloodgummetjes, koffiebekers, frisbees en plastic bestek van afvalkauwgom. Volgens de makers kunnen van 1 kilo gerecyclede kauwgom vier schoenzolen worden gemaakt. De Amsterdamse schoen heeft de plattegrond van de stad op de zool en is vanaf eind juni te koop via gumshoe.amsterdam. De prijs van de sneaker is nog niet bekend, wel dat-ie in twee kleuren verkrijgbaar is.