Groepsfoto van de inwoners van Utopia, in aanloop naar de duizendste aflevering van het realityprogramma van SBS.
Groepsfoto van de inwoners van Utopia, in aanloop naar de duizendste aflevering van het realityprogramma van SBS. © ANP

Goed nieuws voor fans van Utopia: de realityserie stopt toch niet, maar krijgt vervolg op nieuwe locatie

Utopia krijgt een vervolg. De langstlopende dagelijkse realityserie ter wereld maakt een doorstart op een nieuw stuk land, maakte SBS vrijdag bekend. Utopia 2 is vanaf 4 juni elke werkdag op tv.

Het huidige Utopia moet verdwijnen omdat het huurcontract van het terrein niet kan worden verlengd. De gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren hebben het eind vorig jaar gekocht. Er moeten honderden woningen verrijzen. De opgebouwde loods van Utopia wordt afgebroken, de dieren krijgen een ander onderkomen. 

Op het nieuwe terrein moeten de deelnemers aan het realityprogramma een nieuw bestaan zien op te bouwen. SBS: 'Er is geen loods en er zijn geen voorzieningen. Het is een leeg en desolaat terrein. De inwoners zullen dus letterlijk alles opnieuw moeten bouwen.' Als 'startkapitaal' krijgt de groep een oude telefoon met 25 euro beltegoed, 250 euro cash en een paar planken.

Utopia 2 begint met vijf inwoners. Nog eens tien deelnemers melden zich 'om de zoveel tijd' bij het hek. Wie aan de nieuwe ideale samenleving gaan bouwen, is nog niet bekend. De inwoners die eind december actie hebben gevoerd om Utopia te behouden, kunnen zich opnieuw aanmelden. Dat geldt ook voor de huidige bewoners, die nog tot de finale op vrijdag 1 juni in de loods wonen.

De doorstart is opmerkelijk. Eind vorig jaar lieten SBS6 en producent Talpa nog weten dat het verhuizen van Utopia naar een andere locatie te veel afbreuk zou doen aan alles wat er al was gebouwd en ontwikkeld. 'Utopia is op dit terrein begonnen en het programma hoort wat ons betreft ook hier te eindigen', zei een woordvoerder over het geplande einde van de langstlopende dagelijkse realityserie ter wereld.

Op 31 december 2013 ging Utopia onder grote belangstelling van start. Vijftien bewoners, ook wel Utopianen genoemd, kregen een stuk verlaten land met een loods. Ze moesten proberen een nieuwe, ideale samenleving op te bouwen met beperkte middelen. Het oorspronkelijke plan was om dat in één jaar te doen.

Utopia bleek echter zo'n kijkcijfersucces voor het verder kwakkelende SBS dat de makers steeds weer besloten het 'sociale experiment' te verlengen. Het programma trekt nu nog dagelijks gemiddeld 600 duizend kijkers.


Utopia

Bewoners Utopia zijn het niet eens met besluit om te stoppen en starten onlinepetitie om te mogen blijven
De bewoners van Utopia startten in december 2017 een onlinepetitie tegen het voorgenomen einde van het populaire realityprogramma. Ze waren het niet eens met de sluiting van het terrein in Laren, waar ze sinds eind 2013 een ideale samenleving proberen op te bouwen. SBS6 maakte eerder bekend dat Utopia 1 juni 2018 noodgedwongen stopt, omdat het huurcontract voor het terrein niet meer verlengd wordt door de provincie Noord-Holland.

Utopia na duizend dagen nog goed bekeken: 'Dit kan nog 30 jaar door'

Echte ruzies, veel geroddel en oeverloze bewonersvergaderingen - wie wil daar nou naar kijken? Verbazingwekkend veel mensen, blijkt bij het duizenddaagse bestaan van de 'soap voor echte mensen' Utopia.

Tv-recensie: Na een jaar isolatie keerden ze terug in een wereld waar Trump president was
Verslavend ramptoerisme: dat moet de verklaring zijn voor het succes van het SBS-programma Utopia. (+)