Cameron Diaz in There's Something about Mary.
Cameron Diaz in There's Something about Mary. ©

De Volkskrant tv-selectie voor donderdag 29 maart

Tv-tips

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u donderdag 29 maart zien.

De baby-industrie
NPO 2, 20.25 uur

In deel twee van haar serie over de vruchtbaarheidsindustrie is Liesbeth Staats in Georgië, een van de weinige landen ter wereld waar commercieel draagmoederschap is toegestaan. Een wrang aspect daarvan is dat draagmoeders in Georgië nauwelijks worden beschermd.

Eerdere afleveringen van De baby-industrie kijk je hier.

The Passion
NPO 1, 20.35 uur

Het is inmiddels een traditie op Witte Donderdag: de rechtstreekse uitzending van het EO-muziekspektakel 'The Passion'. Dit jaar vanuit Amsterdam-Zuidoost, met in de cast Tommie Christiaan (Jezus), Jeangu Macrooy (Judas) en Arjan Ederveen (Pilatus).

Lees verder onder de afbeelding.

Break Free
NPO 3, 20.55 uur

De 22-jarige Nina Hoogers, die werd geboren in Sri Lanka en opgroeide bij Nederlandse adoptie-ouders, vindt tijdens een reis door Thailand, Laos en Vietnam de rust die ze lange tijd zocht. Maar bij een tweede bezoek aan het Vietnamese Hoi An gaat het gruwelijk mis.

Eerdere afleveringen van Break Free kijk je hier.

Check-point: Harvey Weinstein
Canvas, 21.15 uur

In de Amerikaanse reportage 'Working with Weinstein' vertellen ex-medewerkers van filmproducent Harvey Weinstein hoe het was om te werken voor de man die zijn macht over actrices misbruikte met verzoeken tot massage en pogingen tot verkrachting.

Classic Albums: Don McLean
Canvas, 22.55 uur

Singer-songwriter Don McLean blikt terug op de totstandkoming van zijn klassiek geworden folkrock-lp 'American Pie' uit 1971. Hoogtepunten op het album zijn titelnummer 'American Pie' ('the day the music died') en 'Vincent', een ode aan Vincent van Gogh.

Dance or die
NPO 2, 22.55 uur

Een portret van de 27-jarige Syrische danser Ahmad Joudeh. In zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus werd het hem onmogelijk gemaakt om te dansen. Hij ontvluchtte zijn land, woont sinds anderhalf jaar in Nederland en treedt op bij Het Nationale Ballet. 

De gehele documentaire is ook hier  te zien.

Filmtips

There's something about Mary (Bobby en Peter Farrelly, 1998)
Net 5, 22.30 - 00.50 uur

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw wisten ze in Hollywood precies hoe je een goede romantische komedie maakt. Snelle, gevatte en suggestieve dialogen, verwerkt in een virtuoos wirwarplot rond een man en een vrouw die elkaar niet kunnen uitstaan (of toch wel?), maar die uiteindelijk een droomkoppel vormen. Dat alles opgediend door smakelijke sterren als Cary Grant, Irene Dunne en Katharine Hepburn. Als je het zo zegt, klinkt het niet wezenlijk anders dan de formule van de hedendaagse romkom, en toch zijn er maar weinig moderne films die erin slagen de esprit van de oude screwballkomedie naar een hedendaags plan te tillen.

Een van de weinige uitzonderingen is There's Something About Mary van de gebroeders Farrelly (Dumb & Dumber). In misschien wel hun beste film vertellen de Farrelly's het heerlijk gestoorde verhaal van de onweerstaanbare titelheldin die alle mannen om haar heen het hoofd op hol brengt. De ­timide Ted (Ben Stiller) is sinds highschool gek op Mary (Cameron Diaz) en zoekt haar weer op. Dat had hij voor zijn eigen gemoedsrust - en die van vele anderen - beter niet kunnen doen. De hernieuwde kennismaking ­tussen Ted en Mary is het begin van een reeks idiote misverstanden, waarbij de Farrelly's platte humor combineren met romantiek. Tegenover de ­zoetige liedjes die Jonathan Richman en zijn kompanen zingen terwijl ze doodgemoedereerd ergens in een boom zitten, staat de vermaarde scène waarin Mary per abuis sperma in haar haar smeert. Een klassieker op zich.

Lees verder onder de trailer.

Habemus Papam (We Have a Pope) (Nanni Moretti, 2011)
ONS, 13.00-15.00 uur

In Habemus Papam laat regisseur Nanni Moretti, die met de biopic Il caimano eerder het leven van Silvio Berlusconi kritisch ­bekeek, zijn fantasie los op het geheime conclaaf dat een nieuwe paus kiest. Niemand heeft eigenlijk zin in de baan, laat Moretti met zijn lichtvoetige film zien (schietgebedje: 'Laat mij het niet zijn'), en de door acteerveteraan Michel Piccoli (Le mépris) gespeelde Franse kardinaal die uiteindelijk wordt gekozen blijkt te lijden aan podiumvrees. Als kijkje in de keuken van de ­katholieke machinerie is Habemus Papam geestig, maar van enig commentaar op de rooms-katholieke kerk, die steeds meer gebukt gaat onder ­schandalen, is geen sprake. Dat is bevreemdend, want Moretti staat te boek als kritische, links georiënteerde atheïst. Dat gebrek aan scherpte maakt de film op den duur tot een wat voortkabbelende aangelegenheid, maar de fraaie aankleding is een lust voor het oog.

Lees verder onder de trailer.

Black Narcissus (Michael Powell en Emeric Pressburger, 1947) 
BBC 2, 14.00-15.40 uur

Een horrorfilm met nonnen, zo valt Black Narcissus te omschrijven. Wantrouwen en seksuele verlangens maken de sfeer in een klooster in de Himalaya alsmaar grimmiger, tot de Ierse moeder-overste (wijlen Deborah Kerr) lipstick opsmeert, zich in een bloedrode jurk hijst en eropuit sluipt om de man van haar dromen te verslinden. Black Narcissus, een van de vele meesterwerken die Powell en Pressburger gezamenlijk maakten, is op het eerste gezicht veel realistischer dan de romantische hiernamaalsfantasie A Matter of Life and Death (1946) of het griezelballetsprookje The Red Shoes (1948). Maar dankzij de voortreffelijke regie en het briljante, met een Oscar bekroonde technicolorcamerawerk wordt dat klooster al snel een boven de wolken zwevend spookkasteel. Je zou bijna vergeten dat de film geheel werd opgenomen in Groot-Brittannië en Ierland en de spectaculaire bergpanorama's allemaal zijn geschilderd.