Stephen Lawrence
Stephen Lawrence © EPA

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 17 april

Sun Dogs

Sun Dogs (Jennifer Morrison, 2017)
Te zien op Netflix

Sun Dogs, sinds kort te zien op Netflix, is eigenzinnig genoeg om niet in clichés of al te slaafs gevolgde genreconventies te verzanden. De plot loopt telkens net even anders dan je zou verwachten; zelfs wanneer Ned na de zoveelste rekruteringspoging door de vermoeide legerofficier in kwestie met een nep-spionagemissie wordt afgepoeierd, en hij de stuurloze Tally leert kennen. Samen beginnen ze de tulband dragende baas van het plaatselijke casino te bespieden, in de veronderstelling dat deze eigenlijk een internationaal gezochte terrorist is.

Sun Dogs, genoemd naar een speciaal voor Ned bedachte, niet bestaande legerdivisie, markeert het regiedebuut van actrice Jennifer Morrison; vooral door haar gortdroge, bedrieglijk laconieke regie is Sun Dogs nergens overdreven melig, terwijl hoofdrolspeler Michael Angarano voorkomt dat Ned in alle charmante gekte te knuffelig wordt. Melissa Benoist geeft hem als Tally fijn tegenspel; zeer sympathieke bijrollen ook voor Ed O'Neill als Bob en Allison Janney als Rose, beide essentieel voor het ontroerende effect van de film.

Een nacht met mijn ex

NPO 3, 20.25 UUR

Nieuw programma waarin exen 24 uur met elkaar doorbrengen in een appartement dat is volgehangen met camera's. De eerste gasten zijn Luciano en Marissa. Zij maakte het uit toen hij geld van haar rekening haalde.

The Amazing Spider-Man (Marc Webb, 2014)

RTL 7, 20.30-23.15 uur

Feitelijk gezien is de ontstaansgeschiedenis van Spider-Man nogal idioot. Een scholier wordt gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin, ontwikkelt de zintuigen van het beestje, kleedt zich in een spandexpak en klimt in een oogwenk zelf tegen muren op. Filmmaker Sam Raimi (Evil Dead) nam het stripverhaal bij de verfilming niet te serieus en dat leverde tussen 2002 en 2007 een drietal goede tot uitstekende films op. Méér dan Raimi maakt Webb ((500) Days of Summer) van de personages mensen van vlees en bloed. Parker wordt bijna perfect vertolkt door Andrew Garfield: hij en Webb kneedden Parker tot een intelligente, vriendelijke skater met een verlegen glimlach. Geen stuntelige nerd, zoals Tobey Maguire het personage in de drie voorgaande delen van Raimi speelde, maar zo'n moderne, gevoelige jongen die zijn gebrek aan testosteron compenseert met een goed kapsel en een prettige uitstraling. Niet zijn roodharige buurmeisje Mary Jane Watson, maar de spannendere, blonde klasgenote Gwen Stacy (Emma Stone) fungeert als vriendin. Wel blijft Parker een buitenbeentje, in een film die zich nauwelijks laat kijken als stripverfilming. Het is een op zichzelf staand drama over een jongen die met vers verworven superkrachten moet omgaan.

The Duchess (Saul Dibb, 2008)

SBS 9, 20.30-22.40 uur

Sfeervol kostuumdrama dat speelt aan het einde van de 18de eeuw. Keira Knightley is geloofwaardig als een 17-jarige vrouw die wordt uitgehuwelijkt aan een niet al te liefdevolle hertog (Ralph Fiennes). Deze wil vergeefs een zoon en heeft bovendien meer aandacht voor zijn honden dan voor zijn echtgenote. Zij ontpopt zich als een geëmancipeerde vrouw die zich zelfs met de politiek gaat bemoeien.

Brandpunt+

NPO 2, 21.00 uur

Deze week een verhaal over geëngageerde  huisartsen, die onder andere het gevecht aangaan met de tabaksindustrie. Een van die artsen is David Koetsier. Aan zijn inzet heeft Amsterdam de eerste rookvrije straat te danken.

Watt

CANVAS, 21.15 uur

Activist Natalie Eggermont en energie-ingenieur Jonas Verstraeten zoeken uit of de klimaatdoelstellingen van Parijs nog haalbaar zijn. In aflevering 1 alles over de laatste resten steenkool in België en Amerika.
Voor de rechter

Voor de rechter

RTL 5, 21.30 uur

Enkele rechtbanken in Nederland laten camera's toe om te laten zien hoe er recht wordt gesproken over onder andere verkeersovertreders en kleine criminelen. Achteraf wordt met de betrokkenen gesproken.

Stephen: The Murder that Changed a Nation

BBC 1, 22.00 uur

Driedelige documentairereeks over de racistische moord op Stephen Lawrence. De 18-jarige Stephen wordt in 1993 in Londen zomaar doodgestoken door een groep jongeren, maar de politie lijkt de zaak niet te wíllen oplossen.

La zona

CANVAS, 22.50 uur

Nieuwe thrillerserie waarin Noord-Spanje is getroffen door een nucleaire ramp. Drie jaar na de ramp wordt politie-inspecteur Héctor Uría ingevlogen om een moord te onderzoeken in het getroffen gebied.