Still uit Lone Survivor.
Still uit Lone Survivor. © YouTube.

De Volkskrant tv-selectie van zaterdag 7 april

Lone Survivor

(Peter Berg, 2013), zaterdag, Veronica, 20.00 uur

Wie tegen onversneden oorlogsporno kan, waarin het bloed helder sproeit in het zonlicht en weinigverhullende close-ups aan elkaar worden geregen, krijgt met het lompe Lone Survivor óók een spannende film voorgeschoteld. Vier Navy Seals werden in 2005 tijdens Operation Red Wings gedropt in het berggebied rondom een Talibankamp en al snel liep alles in de soep. Dan weet je door de titel van de film en door de opening al hoe laat het is. Knap dat Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch en Ben Foster nog fatsoenlijke acteerprestaties leveren, tussen alle smerigheid en opgefokte heldenmoed door.

De zaak Menten

NPO 2, 20.25 uur

Herhaling van de met een Nipkowschijf-nominatie bekroonde dramaserie (uit 2016) over de journalist Hans Knoop en zijn onderzoek in de jaren zeventig naar de oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

Troy: Fall of a City

Netflix

De BBC en Netflix sloegen de handen ineen voor deze ambitieuze miniserie (acht afleveringen) geïnspireerd op de Ilias van Homerus. Het verhaal wordt voor de verandering verteld vanuit het perspectief van Troje en haar inwoners. Prins Paris, die opgroeide als eenvoudige boer, is een buitenstaander aan het hof en wordt naar Griekenland gestuurd om zich te bewijzen. Hij neemt Helena mee terug naar huis en krijgt het leger van halfgod Achilles achter zich aan.

Andere tijden

Zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

Negen mensen opsluiten in een huis en daar dan 24 uur per dag een camera op: John de Mol vond het een mooi idee, programmeerde het in 1999 zeven dagen per week op televisie en de tv-wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Andere tijden blikt terug op de kritiek, de spanning en de sensatie van de allereerste Big Brother.

Exportbaby

Zaterdag, NPO 2, 22.40 uur

Nieuwe Nederlandse dramaserie over kinderhandel. Hanna (Rifka Lodeizen) en Paul (Stefan de Walle) adopteerden tien jaar geleden Zawadi (Lexie Nkudimana) uit Oeganda. Ze hebben het goed, maar als Hanna op televisie een reportage ziet over misstanden in de adoptiewereld, herkent ze het weeshuis waar ze hun dochter destijds hebben opgehaald. Ze pakt het vliegtuig naar Oeganda en gaat op onderzoek uit.

Van God Los

(Pieter Kuijpers, 2003) zaterdag, NPO 3, 00.00 uur

De film die ten grondslag heeft gelegen aan de succesvolle tv-serie met dezelfde titel, gemaakt door de regisseur die zo graag de actualiteit in zijn films gebruikt. Pieter Kuijpers, die vlak bij Venlo opgroeide, wist dat zijn debuut moest gaan over de Bende van Venlo, een groep jongeren die in 1993 en 1994 een reeks moorden pleegde in de Limburgse grensstreek. Hij legde de nadruk op de verstikkende vriendschap tussen de jongens en werpt zo op beklemmende wijze een licht op de psyche van criminelen. Opvallend is het spel van Egbert Jan Weeber en Tygo Gernandt, die aan elkaar gewaagd zijn; Weeber als het ontspoorde rijkeluiszoontje, Gernandt als de ontoerekeningsvatbare driftkop. Ook Angela Schijf, als het gangsterliefje, houdt prima stand.