Techblog - Uberauto 'zag' vrouw oversteken, maar besloot niet te remmen

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Uberauto `zag¿ vrouw oversteken

  Elaine Herzberg, de vrouw die in maart door een zelfrijdende Uber werd doodgereden, werd door de sensors van de auto waarschijnlijk aangemerkt als een vals positief: een object dat genegeerd kan worden. Dat hebben twee bronnen bij het taxibedrijf gemeld aan The Information.

  De sensors van de auto hebben de overstekende voetganger wel ‘gezien’, maar de software taxeerde vervolgens ten onrechte dat het een te negeren ‘object’ betrof waarvoor niet geremd hoefde te worden.

  De beslissing om wel of niet te remmen heeft te maken met hoe de software van een zelfrijdende auto is ingesteld. Deze software maakt tijdens de rit constant een afweging of objecten langs en op de rijbaan mogelijk in botsing met de auto komen of niet. Als de inschatting wordt gemaakt dat een botsing onvermijdelijk is, zal de auto een noodstop maken en proberen uit te wijken.

  Wanneer een zelfrijdende auto te vaak onterecht remt, is dat oncomfortabel voor de passagiers. Bovendien is het potentieel gevaarlijk, omdat andere auto’s achterop het zelfrijdende voertuig kunnen klappen. Maar als de software een ‘object’ ten onrechte als te negeren taxeren, kan een ongeluk gebeuren zoals afgelopen maart.

  Softwareontwikkelaars moeten bij het programmeren een balans vinden tussen deze twee uitersten, waarbij veiligheid de hoogste prioriteit moet hebben. In het geval van de Uber-auto is daarbij kennelijk iets mis gegaan en de overstekende voetganger met haar fiets werd aangereden en overleed. De menselijke bestuurder die wordt geacht de computers in de gaten te houden, had kort voor het ongeval haar ogen niet op de weg, waardoor zij niet kon ingrijpen toen het mis dreigde te gaan.

  Volgens het interne Uber-onderzoek heeft de software die personen moet detecteren en herkennen, goed gewerkt. Desondanks is door andere software ‘besloten’ niets met deze informatie te doen, aldus The Information. Uber wil niet reageren op de publicatie omdat de National Transportation Safety Board het ongeval nog bestudeert en het taxibedrijf niet vooruit wil lopen op de uitkomsten van het officiële onderzoek.

 2. Raketbouwer Boeing toont zich overmoedig

  Wie heeft de grootste? Een belangrijke vraag voor raketbouwers. Elon Musk heeft met zijn Falcon Heavy momenteel de grootste. ‘Valt tegen’, zegt Boeing nu, dat niet alleen vliegtuigen bouwt, maar ook werkt aan de SLS, een reuzenraket die Nasa gaat gebruiken voor verre ruimtemissies. ‘De Falcon Heavy van SpaceX is te klein voor dit type missies’, toetert Boeing op zijn website. ‘Zodra de SLS gereed is, is dit de krachtigste raket ooit gebouwd.’

  Steek die maar in je zak, Elon Musk. Alleen: het klopt niet, vlooide Ars Technica uit. De krachtigste raket aller tijden is de Saturnus V, die in de jaren zestig en zeventig mannen naar de maan stuurde. Deze raket was in staat 118 ton vracht in een baan om de aarde te schieten. De eerste versie van de SLS komt straks niet verder dan 70 ton. Een verbeterde versie moet halverwege de jaren twintig tot 105 ton komen, maar dat is nog altijd flink minder dan de 118 van de Saturnus. Er ligt een schets op de tekentafel van een SLS die 130 ton in een baan om de aarde kan schieten, maar voor dit model is nog geen bouwdatum gepland.

  Voorlopig is de claim ‘krachtigste raket ooit gebouwd’ dus wat voorbarig. Nog een detail: de lancering van een volledig opgetuigde Falcon Heavy kost 150 miljoen dollar. Die van de door tegenslagen en uitstel geplaagde SLS gaat richting de miljard dollar. Wie heeft er ook al weer de grootste? [BvdW]

 3. Nest nog geen geldmachine

  Hardware is hard, zeggen techondernemers graag tegen elkaar als er weer eens een start-up is omgevallen. Met software valt relatief makkelijk geld te verdienen, maar wee je gebeente als je als jong bedrijf met hardware aan de gang gaat, dan wordt de kans op succes een stuk kleiner. Dat merkt ook gigant Google. Het moederbedrijf van de zoekmachine, Alphabet, heeft onlangs Nest overgenomen, maker van beveiligingscamera’s, lerende thermostaten en vriendelijke brandmelders. Met het techbedrijf, in 2014 gekocht voor 3 miljard dollar, hoopt Alphabet vaste voet aan de grond te krijgen in het slimme huis.

  Nest boekte het afgelopen jaar 726 miljoen dollar (595 miljoen euro) aan inkomsten. Dat is mooi. Maar het verlies bedroeg een spectaculaire 621 miljoen dollar, berekende onder meer The Verge. Hoewel Nest al sinds 2010 bestaat, lukt het het bedrijf kennelijk nog niet geld te verdienen aan zijn spullen. Hardware is hard, blijkt maar weer eens.

  Alphabet zelf draait overigens lekker. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een winst van 9 miljard dollar (pdf) bij een omzet van 31 miljard.(BvdW)

 4. Wat gebeurt er als je zelflerende algoritmes loslaat op de steentijd? Nieuwe clipjes van de Amerikaanse animatieserie The Flintstones. Onderzoekers van onder andere het Allen Institute for Artificial Intelligence zijn erin geslaagd om machines met behulp van kunstmatige intelligentie korte video’s van de populaire serie uit de jaren 60 te maken. Dit gebeurt op basis van een netwerk dat met 25 duizend video's van The Flintstones is getraind en een omschrijvingen per scene. De onderzoekers kunnen nu een beschrijving geven (bijvoorbeeld ‘Fred loopt met een rode hoed op door de huiskamer’) waarna de machinerie zelf het korte clipje maakt. (LV)

 5. Alleen goed volk bij Nest

  Nest heeft aan zijn imposante lijn van beveiligingscamera’s een nieuwe buitencamera toegevoegd: de Nest Cam IQ Outdoor. Het apparaat heeft onder meer een beeldsensor met meer beeldpunten. Dat levert geen scherpere video op (bewegend beeld wordt geregistreerd in reguliere high definition), maar biedt wel de mogelijkheid digitaal in te zoomen, tot twaalf keer. Algoritmes die personen herkennen laten de camera automatisch inzoomen op iedereen die in beeld komt, zodat de eigenaar op zijn smartphone direct kan zien wie er door zijn tuin struint. De camera is weerbestendig en blijft dankzij een ingebouwd warmte-elementje werken tot min 40 graden Celsius, zegt het hoofd productmarketing van Nest Europa, Lionel Guicherd-Callin. Verder zijn de speaker verbeterd (die kan luider) en kan de camera nu blind worden gemonteerd aan de buitenmuur, waardoor de kwetsbare stroom- en internetkabel onzichtbaar blijft.

  Het apparaat kan verder een kat van een mens onderscheiden, waardoor het aantal valse meldingen beperkt moet blijven. Wie een abonnement neemt op de onlinedienst Nest Aware, krijgt bovendien gezichtsherkenning, waardoor de camera bekend volk kan onderscheiden van vreemden. Wie al de binnenshuisversie heeft, hoeft de buitencam niet te trainen, want beide maken gebruik van dezelfde gezichtsbibliotheek. Nest Aware kan ook een seintje geven als de hond blaft, al kan hij de privéblaffer nog niet onderscheiden van die van de buren. De functie kan ook uit.

  De prijs van het abonnement is verlaagd tot vijf euro per maand en biedt dan vijf dagen video-opslag, in plaats van tien (deze variant is ook nog beschikbaar). Het apparaat neemt 24 uur per dag op. De nieuweling kost 379 euro. [BvdW]

 6. Nog meer databedrijven in opspraak

  Facebook is opnieuw genoodzaakt de banden met een datagraaier door te snijden. Dit keer gaat het om Cubeyou dat op de zwarte lijst komt. Volgens CNBC zou Cubeyou zich van vergelijkbare tactieken bedienen als Cambridge Analytica. Ook bij Cubyou werden online vragenlijsten gebruikt, zogenaamd voor wetenschappelijk onderzoek. Maar net als bij Cambridge kwamen de gegevens uiteindelijk bij commerciële marketingpartijen terecht. Vrijdag kwam het Canadese databedrijf AggregateIQ al in opspraak vanwege vergelijkbare praktijken.

  Deze week verschijnt Facebook-topman Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres om uitleg te geven over het privacyschandaal. Naar verwachting zal hem onder meer gevraagd worden wat Facebook doet om privacy van gebruikers te verbeteren. Facebook heeft hier al verbetering beloofd. Facebook gaat vanaf vandaag de 87 miljoen gebruikers die slachtoffer zijn geworden van het schandaal met Cambridge Analytica op de hoogte te stellen van de zaak, onder wie mogelijk 89 duizend Nederlanders. Volgens klokkenluider Wylie zou het overigens over nog veel meer dan 87 miljoen gebruikers kunnen gaan. Ook zegt hij dat de gegevens in Rusland zouden kunnen zijn opgeslagen. (LV)

 7. Populaire fitnessapp gehackt

  Gegevens van zo'n 150 miljoen gebruikers van de voedings- en fitnessapp MyFitnessPal zijn door hackers gestolen.

  Under Armour, het bedrijf achter de app, bracht maakte donderdag bekend dat eind februari door een onbekende partij data van de accounts is buitgemaakt. Deze week kwam het bedrijf achter het lek en heeft gebruikers geïnformeerd.

  Onder de gestolen gegevens zijn gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden. Gevoeligere informatie als creditcardgegevens en burgerservicenummers zouden volgens Under Armour niet zijn ontvreemd. Het bedrijf adviseert gebruikers om hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen.

  Via de app MyFitnessPal kunnen gebruikers hun calorieën, dieet en bewegingsactiviteit bijhouden. Het bedrijf heeft beveiligingsdiensten in de hand genomen om te helpen met het onderzoek en werkt daarnaast mee met de politie.

 8. Playboy zegt Facebook vaarwel

  Na onder andere Tesla, acteur Jim Carrey en WhatsApp-oprichter Brian Acton heeft nu ook Playboy besloten te stoppen met Facebook. De recente data-rel met Cambridge Analytica heeft bijgedragen aan het besluit. Playboy wil zijn ‘meer dan 25 miljoen fans’ op Facebook niet langer blootstellen aan privacyrisico’s. Het moederbedrijf van het blootblad erkent overigens ook eerlijk dat Facebook sowieso geen optimale etalage is voor blootplaatjes vanwege de ‘strenge content- en beleidsrichtlijnen'.

  Facebook zelf ligt nog altijd in de vuurlinie en moet zich bij verschillende overheden verantwoorden om tekst en uitleg te geven terwijl gebruikers naar de rechter stappen. Een introductie van een eerste slimme praatpaal lijkt te midden van al dit rumoer niet het optimale moment. Volgens persbureau Bloomberg zou het geplaagde bedrijf besloten hebben de komst van zijn eerste slimme speaker nog even op de lange baan te schuiven. (LV)

 9. Goedkopere iPad met pennetje

  Om te onderstrepen dat onderwijs belangrijk is, heeft Apple - niet op zijn thuisbasis, maar op een school in Chicago - de nieuwste versie van de iPad onthuld. Apple wil de strijd aangaan met Google, dat met zijn Chromebooks steeds dominanter wordt in het onderwijs. De nieuwe iPad is vanaf 359 euro verkrijgbaar en werkt samen met de Apple Pencil. Eerder was deze pen alleen bij de duurdere pro-modellen te gebruiken. Scholen krijgen korting.

  De concurrentie zit ondertussen niet stil: Acer onthulde deze week ook de eerste tablet die draait op Chrome OS. De fabrikant richt zich met deze Chromebook Tab 10 ook op het onderwijs. (LV)

 10. 'Antibotssystemen uitgeschakeld'

  Uber heeft de standaardsystemen in de zelfrijdende Volvo uitgeschakeld die waarschuwen voor een botsing. Dat stelt de maker van de apparatuur in de Los Angeles Times. Het bedrijf Aptiv zegt dat zijn apparatuur op geen enkele wijze geassocieerd mag worden met het ongeval. De Volvo reed vorige week een overstekende voetganger dood.

  Uber heeft nog niet gereageerd op het bericht, maar het lijkt aannemelijk dat veiligheidssystemen die standaard zijn gemonteerd op de Volvo waren uitgeschakeld om te voorkomen dat verschillende systemen met elkaar zouden interfereren. Kort nadat de Amerikaanse politie beelden had vrijgegeven die een dashcam van de aanrijding heeft gemaakt, stelden diverse experts al dat de kans groot is dat ook de lidar niet heeft gewerkt. Deze laserradar zijn de belangrijkste ogen van een zelfstandig rijdende auto en hadden de vrouw in principe moeten detecteren.

  Uber is inmiddels verboden nog langer te testen met zelfrijdende auto's in Arizona. De gouverneur van de staat kwam tot zijn besluit na het zien van de ‘zorgwekkende’ beelden. [BvdW]