Cabaretduo Maartje en Kine.
Cabaretduo Maartje en Kine. © Jaap Reedijk

Het mooiste moment in Vibrato! is tekstloos, en dat is niet toevallig

Theater (cabaret) - Maartje & Kine

Met de muziek zit het wel goed, maar in de komisch bedoelde liedjes gaat het bij vrouwenduo Maartje & Kine mis. Het mooiste moment is tekstloos, als de melodie van Good Vibration wordt omgesmeed.

Vibrato! (***) cabaret.
Door Maartje & Kine. Tekst, muziek en spel: Maartje de Boer en Kine Håndlykken.
Regie: Bob Maclaren. 15/2, Theater De Veste, Delft. Tournee t/m 10/6.

Ook in hun derde theatervoorstelling brengt vrouwenduo Maartje & Kine 'muzikale comedy'. Het goede nieuws is dat de muziek prima is; de talloze instrumenten op het podium, waaronder een viool, banjo, accordeon en basbalalaika, worden vaardig bespeeld door Maartje de Boer (29) en Kine Håndlykken (32). Het slechte nieuws is dat comedy toch best een lastig genre blijkt te zijn.

Vibrato! gaat over de verschillende vibraties die de gemoedstoestand van de mens bepalen. Via muziek kun je helende vibraties oproepen, maar ook trillingen van angst, dreiging en blijdschap. En er is de liefde, ach ja de liefde, 'de heftigste vibratie van allemaal'.

Het getuigt van nogal simpele humor om het klassieke gedicht Down by the Salley Gardens van William Yeats van een dubbelzinnige lading te voorzien en te combineren met seksuele teksten uit hiphopnummers

Deze kapstok biedt Maartje & Kine de gelegenheid een mix van liedjes, dialoogjes, overdadig veel publieksinteractie (aan Alfons op rij één: 'Welke zonden heb jij vandaag begaan?') en muzikale wetenswaardigheden te brengen. Die muziekweetjes zijn soms best aardig, maar zouden wel wat dieper kunnen gaan dan het verschil laten horen tussen majeur- en mineurakkoorden.

Waar het echt misgaat, zijn de komisch bedoelde liedjes, die ondermaatse teksten bevatten over onder andere een jihadstrijdster, de sportschool en medisch googlen. Het getuigt van nogal simpele humor om het klassieke gedicht Down by the Salley Gardens van William Yeats van een dubbelzinnige lading te voorzien en te combineren met seksuele teksten uit hiphopnummers.

Niet toevallig is het mooiste moment in Vibrato! tekstloos: de melodie van Good Vibrations van The Beach Boys wordt omgesmeed tot melancholisch vioolstuk, een verwijzing naar de depressies van componist Brian Wilson.