Damien Jurado: The Horizon Just Laughed.
Damien Jurado: The Horizon Just Laughed. ©

Elegant, dromerig en zacht-romantisch: Damien Jurado zingt intieme brieven

CD (pop) - Damien Jurado

Damien Jurado: The Horizon Just Laughed (****)
Pop
Secretly Canadian/ Konkurrent

Platen maken deed de folky singer-songwriter Damien Jurado (uit Seattle) al bijna twintig jaar in de marge toen hij in 2012 plotseling op de radar van een breder alternatief publiek verscheen met het schitterende album Maraqopa (2012).

Die bescheiden doorbraak was niet in de laatste plaats te danken aan Richard Swift, de multi-instrumentalist en producer die Jurado's geluid verrijkte: basale 'lo-fi' werd warme 'hi-fi' en Jurado kreeg er veel vrienden bij.

The Horizon Just Laughed markeert na drie albums het voorlopige einde van de samenwerking met Swift, maar helemaal terug naar de basis keert Jurado niet. Gebleven is de warme sound. Elegante strijkers drijven als sluierbewolking langs de blauwe hemel. Wel heeft Jurado 'kleinere', persoonlijke liedjes geschreven.

Opvallend vaak hebben ze een persoonsnaam als titel (Percy Faith, Cindy Lee, Lou-Jean, Marvin Kaplan). Ze lijken persoonlijke brieven aan die mensen te zijn: droomvertellingen in pastelkleuren, gezongen door de antiheld met de lichthese, zacht-romantische stem. Prachtig.