Teruglezen - Lokalen in meer gemeenten aan de macht; uitslag referendum spant erom

GroenLinks is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook lokale partijen deden het goed: in veel gemeenten werden zij de grootste. Lees hier de gebeurtenissen van verkiezingsdag nog eens terug.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. PVV verliest in Almere

  In Almere, waar de partij van Geert Wilders ook bij de vorige verkiezingen meedeed, heeft de PVV twee zetels verloren. De VVD won er 3 en de PvdA 2.

 2. Leefbaar Rotterdam grootste in havenstad

  Leefbaar Rotterdam is de grootste partij in de havenstad gebleven en zal het voortouw nemen bij het formeren van een nieuw stadsbestuur. Nieuwkomer Denk komt met drie zetels in de raad, de PVV met twee zetels. De linkse partijen hebben fors verloren. Lees het verslag van Bart Dirks en Rik Kuiper.

  Rik Kuiper deed in de aanloop naar de verkiezingen verslag vanuit Rotterdam, in de reeks Rotterdam Kiest.

 3. De tussenstand van het referendum

 4. Zwolle: GroenLinks en ChristenUnie

  In Zwolle was de ChristenUnie de grootste partij, maar nu moet die partij de eerste plek delen met GroenLinks. Beide partijen komen op 7 zetels. Net als GroenLinks wint ook de lokale partij Swollwacht fors.

 5. Lijst Smolders grootste in Tilburg

  Lijst Smolders Tilburg (LST) is de grote winnaar geworden van de verkiezingen in de Brabantse gemeente. De partij van Hans Smolders, de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, haalde tien zetels. Dat is een winst van vijf zetels. Lijst Smolders wordt daardoor de grootste partij in de gemeenteraad van Tilburg. D66 houdt negen zetels. GroenLinks boekt twee zetels winst en komt uit op zes.