Ronnie Flex treedt op in de Ziggo Dome in oktober van vorig jaar
Ronnie Flex treedt op in de Ziggo Dome in oktober van vorig jaar © ANP

Volkskrant Radio: de beste popmuziek van dit moment

In de Volkskrant Radio-podcast zet de popredactie van de Volkskrant de beste popmuziek van het moment op een rij. De maandelijkse Kroniek van de Nieuwe Muziek signaleert de laatste trends en de actueelste popkoersen. Om te lezen bij het luisteren.

We vieren het hoogtij van de Nederlandse pop, in onze maandelijkse kroniek van de betere popmuziek. Wat doen we het goed, konden we weer eens constateren op het driedaagse festival Paaspop te Schijndel, dat van oudsher bergen Nederlands talent naar de podiumtenten haalt. En dan natuurlijk vooral die Nederlandse hiphop, een overlopende poel van creativiteit en oorspronkelijkheid.

Lil' Kleine, Broederliefde, Josylvio en De Jeugd van Tegenwoordig bespeelden de hoofdpodia, maar vooral Ronnie Flex maakte indruk. Die man is niet meer te houden; zijn enorme band Deuxperience is fenomenaal en de nummers van zijn vorig jaar verschenen plaat Rémi worden live al onthaald als klassiekers, stuk voor stuk.

En dan plofte vorige week ook nog maar een nieuw album op de streamingplatforms. Nori laat de hardere hiphop-Flex horen, in een barse productiestijl van vooral DJ Waxfiend. Maar volgens recensent Gijsbert Kamer is de poppret er niet minder om. De mijmerende Ronnie van plaat Rémi heeft volgens hem plaatsgemaakt voor een losgeslagen feestbeest. En op het album, misschien wel Flex' beste plaat tot nu toe, gebeurt meer dan in veel Amerikaanse hiphopplaten. Een klapper van internationale allure.

Dan de band die weigert te verslappen, of ook maar een millimeter in te zakken. The Ex is al bijna veertig jaar een van de allerbeste bands van het land, en dat lijken ze zich vooral ook buiten de landsgrenzen te realiseren. Op het hoogwaardige Britse cultuurblog The Quietus verscheen vorige week een langwerpig verhaal over The Ex, en in dat stuk werd de band zelfs 'een van de allerbeste rockbands van de wereld' genoemd. Daar sluiten we ons dan ook maar bij aan. Want luister naar de nieuwe, krakend goede en haast hypnotiserende punkplaat 27 Passports en je kunt bijna niets anders concluderen. Lees ook het schitterende verhaal op The Quietus, en kom alles te weten over de pas ontdekte slakkensoort Depressizona EXorum, die dus werkelijk is vernoemd naar The Ex.

Ook hard, en vooral ook live een rocksensatie: Death Alley uit Amsterdam. De tweede studioplaat Superbia kraakt uit de luidsprekers, al probeert de band in de studio toch ook wat meer verdieping te zoeken en muzikale lagen aan te brengen in de ruige protopunk en -metal. Want inderdaad: de band graaft in het rockverleden maar weet in fraai uitgewerkte en zelfs epische rocknummers als The Sewage toch vrij van rockclichés te blijven. De zang van Douwe Truijens grijpt je bij het nekvel, en als daarnaast de occulte en licht verontrustende gitaarpartijen van Oeds Beydals beginnen te janken, kan iedere liefhebben van onversneden oerrock worden opgedweild. Draai die plaat, en geef de volumeknop een zwieper.

Verder: Danceprocuder Nicolas Jaar herontdekt de dansvloer in zijn alter ego A.A.L. oftewel Against All Logic, op de plaat 2012-2017. En opgewekte en fonkelende dansplaat, vol vergeten soul- en discosamples uit de archiefkast.

Dit alles, en meer, is te vinden op de maandelijkse Volkskrant Radio-podcast op Pinguin Radio en hieronder te beluisteren. Werkt de player niet? Klik dan hier.