Dotan
Dotan © ANP

Dotan erkent aanmaken nepfans: 'Ik was heel naïef, veel te ambitieus en onzeker'

Singer-songwriter Dotan geeft toe dat hij nepfans heeft ingezet om zijn muziek aan te bevelen. Dit doet hij vandaag in een video op Facebook. Hij reageert daarmee op een verhaal in de Volkskrant van afgelopen zaterdag, waarin werd onthuld dat zeker 140 verzonnen accounts in het leven zijn geroepen om Dotans bekendheid te vergroten en zijn muziek te verspreiden.

'Ik snap dat mensen teleurgesteld zijn', zei de zanger maandag in RTL Late Night, waar hij opnieuw het boetekleed aantrok. 'Ik heb mij de afgelopen dagen voor mijn kop geslagen. Zo van: "Idioot, wat heb je gedaan". Ik hoop het vertrouwen weer terug te winnen, stap voor stap. Ik heb nooit kwaad in de zin gehad.'

Zaterdag nog ontkende Dotan in de Volkskrant
 dat hij, op wat voor manier dan ook, betrokken is geweest bij het aanmaken van fanprofielen. Hij zei 'geschrokken' te zijn van de uitkomsten van het onderzoek en distantieerde zich ervan. Nu erkent hij dat hij daarover loog. 'Omdat het me overviel, ik bang was, me schaamde en eigenlijk niet zo goed wist wat ik hierover moest zeggen', aldus de zanger op Facebook. 'Dat is heel fout. Dat betreur ik echt heel erg.'

Dotan geeft in de video toe dat hij, aan het begin van zijn carrière in 2011, op zoek is gegaan naar 'mogelijkheden om mijn muziek te promoten en aan de man te krijgen'. Hij riep hiervoor naar eigen zeggen de hulp in van een aantal profielen en kanalen op sociale media. Hij noemt dit achteraf 'heel dom'. Hij was naar eigen zeggen 'heel naïef, veel te ambitieus en onzeker'.

Onbeantwoorde vragen

Veel vragen blijven ook na zijn videoboodschap onbeantwoord. De artiest, vooral bekend van de hitsingle Home uit 2014, gaat bijvoorbeeld niet in detail in op de nepaccounts. Hij zegt niet hoeveel er op zijn verzoek zijn aangemaakt en tot wanneer hij de profielen heeft ingezet om zichzelf te promoten. 

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de 140 profielen vanaf 2011 tot en met in elk geval vorig jaar zijn gebruikt om Dotan te liken, muziek van hem aan te vragen bij radiozenders en verzonnen berichten over hem te verspreiden waaruit hij positief naar voren kwam. Een verzonnen fan zei een miskraam te hebben gehad en er dankzij zijn muziek weer bovenop te zijn gekomen. Voor een ander profiel werd een foto gekopieerd van een vrouw die op dat moment al was overleden.

'Vertrouwen terugwinnen'

'Ik vind het echt heel erg dat een paar van dit soort berichten zo lang onder mijn posts hebben gestaan. En daar neem ik ook volledige verantwoordelijkheid voor'

Dotan

Niet alleen in de muziekwereld maakte het verhaal over Dotans 'trollenleger' veel los. De artiest hield zich stil, maar heeft na twee dagen dan toch het stilzwijgen doorbroken. 'Ik snap dat aan veel van wat ik heb gezegd wordt getwijfeld. Ik hoop dat vertrouwen terug te winnen en wilde dat het anders was. Maar ik moet dat nu gewoon onder ogen zien', zegt hij in de video.

Dotan geeft zijn betrokkenheid toe, maar ontkent hij dat hij nepfans heeft ingezet om andere artiesten op sociale media aan te vallen. Hij bezweert ook dat hij niets te maken heeft met de ontmoeting met Aron, een jonge fan die aan leukemie zou lijden. Die verzonnen ontmoeting, op sociale media verspreid door Arons al even fictieve broer 'Karel', leverde artikelen in landelijke media op en werd veel gedeeld door bestaande fans van Dotan.

Dotan had tegenover de Volkskrant al toegegeven dat de ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden. 'Ik vind het echt heel erg dat een paar van dit soort berichten zo lang onder mijn posts hebben gestaan. En daar neem ik ook volledige verantwoordelijkheid voor', zegt hij in de video. 'Ik snap dat mensen boos zijn op mij. Het is natuurlijk een supergevoelig onderwerp, hoewel ik er echt afstand van neem en actie had moeten ondernemen.' De singer-songwriter kondigt aan zijn sociale media leeg te halen.


Zo werkt het trollenleger van zanger Dotan

Ze zijn opvallend actief op sociale media, de fans van de Nederlandse zanger Dotan. Ze prijzen hem de hemel in, als zanger én als mens. Maar Dotan blijkt zich te bedienen van trollen, nepaccounts met fictieve namen.

Fanatieke nepfans poetsten op Facebook en Twitter imago van zanger Dotan op
Singer-songwriter Dotan heeft ruim zeven jaar lang hulp gehad van zeker 140 verzonnen fanprofielen die op ­Facebook, Twitter en Instagram zijn imago oppoetsten. Een deel van de ­accounts is volgens een voormalige medewerker aangemaakt in opdracht van ­Dotan zelf.