Eurocommissaris Julian King (r) voor Veiligheid en eurocommissaris voor Digitale economie Mariya Gabriel tijdens de persconferentie op donderdag 26 april.
Eurocommissaris Julian King (r) voor Veiligheid en eurocommissaris voor Digitale economie Mariya Gabriel tijdens de persconferentie op donderdag 26 april. © AFP

Brussel gaat nepnieuws te lijf, maar voorzichtig manoeuvreren is geboden

Balanceren op de dunne lijn tussen vrij debat en censuur

Licht ongemak was donderdagochtend voelbaar toen de Europese Commissie haar plannen bekendmaakte om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Een overheid die zich bemoeit met de nieuwsvoorziening, dat schuurt al snel.

'We zijn mijlenver verwijderd van censuur', bezwoer Eurocommissaris Julian King voor Veiligheid na afloop van de presentatie. Zijn collega Mariya Gabriel van Digitale economie: 'We zijn niet bezig een ministerie van Waarheid op te tuigen.'

Brussel wil de verspreiding van nepnieuws aanpakken, zeker nu volgend jaar Europese verkiezingen worden gehouden en gevreesd wordt voor buitenlandse inmenging. Maar voorzichtig manoeuvreren is geboden.

'Het is een dunne lijn tussen het vrije debat en censorschap', zegt nepnieuwsonderzoeker Alexander Pleijter, universitair docent journalistiek en nieuwe media aan de Universiteit Leiden.