Mexicaanse bonentaart
©

Mexicaanse bonentaart

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Mexicaanse bonentaart voor 4 personen.

Het afgelopen jaar heb ik een boek geschreven. Ik had het nog nooit gedaan, dus ik dacht dat ik het wel zou kunnen. Het is een raar proces, dat geschrijf: het begint met een idee waarover je bijna manisch enthousiast bent. Dat moet ook, want als je eenmaal je contract hebt getekend en aan de bak moet, word je heen en weer geslingerd tussen 'Het is leuk! En slim! Vernieuwend! Ik ga nu aan de slag!' en 'Het is saai, te makkelijk, hoe heb ik dit ooit kunnen bedenken, niemand gaat dit ooit kopen', naar weer 'Wat is de indeling mooi! En de foto's, wat zijn die geweldig! Het wordt wel wat met dat boek!' Tussen al die gemoedsbewegingen door moet je gewoon braaf doorschrijven, want je kunt nog zulke toffe ideeën hebben, ze schrijven zichzelf niet op.

Ingrediënten
4 grote (of 6 kleine) wraps
2 uien
2 tenen knoflook
½ rode peper
1 rode paprika
1 theel. gemalen korianderzaadjes
1 theel. komijnpoeder
1 klein blikje mais
250 g zwarte bonen (blik)
4 eieren
150 g pittige, geraspte kaas

Lang verhaal kort: het boek kreeg een naam: Eten met z'n allen. Het werd vormgegeven, getest, gekeurd en uiteindelijk gedrukt. Afgelopen vrijdag mocht ik erover vertellen in het radioprogramma Mangiare!, dat was ook al zo leuk. Vandaag presenteer ik mijn boek aan de wereld. Ik heb zo veel mogelijk vrienden en familie uitgenodigd, zodat het een thuiswedstrijd wordt. Dan is het niet zo eng. Bij een presentatie van een kookboek horen natuurlijk hapjes, waaronder porties van deze Mexicaanse bonentaart. De bodem is gemaakt van wraps, dat is snel en makkelijk. Als je ze tijdens het bakken wat uit laat steken, worden ze knapperig als chips.

Vet een quichevorm in en bekleed hem met de wraps. Laat ze wat uitsteken. Snipper ui en knoflook en bak ze in wat olijfolie. Haal de zaadjes uit de peper en snijd die in reepjes. Bak ze even met de ui en knoflook mee. Snijd de paprika in blokjes en bak ook die even mee. Voeg de specerijen toe, samen met de uitgelekte bonen en de uitgelekte mais. Zet de oven op 180 graden. Kluts de eieren met de kaas tot een egaal mengsel. Verdeel het groenten-bonenmengsel over de wraps en giet het kaas-eimengsel erover. Bak de quiche in 40 minuten gaar.