© Studio V

Kippenlevertjes met pruimedanten

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kippenlevertjes met pruimedanten (hoofdgerecht voor 4 personen).

Er was eens... een Volkskok die kippenlevers met aardbeien maakte. Voor het oog van de natie zelfs, vooropgesteld dat die natie gaat kijken op de onvolprezen videosite foodtube.nl. Daar zijn allerlei zinnige zaken te zien - hoe je een ei pocheert bijvoorbeeld - maar vanaf vandaag dus ook iets twijfelachtigs: foies de volaille, fraises et moi.

Kijk, ik zit midden in de eethistorie vanwege het maken van een boek; daarover een andere keer meer. Een van de vondsten bij mijn onderzoek was de opkomst van kippenlevers als product in de jaren zestig en zeventig. Opeens waren er recepten voor, waaronder eentje van Wina Born voor kippenlevertjes met druiven en mosterd. Dat wou ik graag voor de foodtube-camera gaan maken. Maar druiven in mei is zot. Waarom dan niet aardbeien geprobeerd? Reuze seventies, veel kleur, flowerpower, the sky is the limit, helemaal te gek weet je wel. Gedaan. Gemaakt. Geproefd. En besloten dat druiven beter zijn: aardbeien bleken niet zoet genoeg. Het seizoensbezwaar blijft echter.

Natuurlijk kun je vandaag de dag druiven kopen in mei. Die worden ingevlogen vanuit tegenvoeterige dreven. Maar zo zijn we niet getrouwd. Dat wij nou overal heen vliegen is tot daaraantoe, maar fruit... Kortom, ik zocht iets anders en maakte het hapje opnieuw: met pruimedanten! Die zijn ronkend zoetzuur, precies wat nodig was. De naam daarvan is trouwens een verbastering van 'prune d'ente', het belangrijkste pruimenras in de streek waar de Hollanders al eeuwenlang deze zuidvrucht vandaan halen, Zuidwest-Frankrijk.

Bereiding

Ingrediënten

- 400 g kippenlever
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel bloem
- 50 ml droge sherry of witte wijn
- 100 g pruimedanten (gedroogde pruimen)
- 1 dikke theelepel mosterd
- Wat verse dragon of korianderblad, grof gesneden

De pruimedanten (gedroogde pruimen) die je tegenwoordig koopt zijn al voorgeweekt. Zo niet: week ze een half uur in de sherry of witte wijn die we straks gaan gebruiken. Snijd ze in stukjes.

Snijd de levertjes in 2 of 3 stukken en verwijder zo'n beetje de witte lellen en dellen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de levertjes met de knoflook tot ze beginnen te kleuren. Keer af en toe. Bestrooi dan met de bloem en meng goed. Schenk de sherry in de pan, voeg zout en de stukjes pruimedant toe en schep om. Sluit de pan en laat 4 minuten zachtjes garen. Meng er dan de mosterd door en de helft van het gekozen kruid. Doe op een schaal en garneer met het resterende groen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl