Gekookt, gegrild, gestoomd: heerlijke recepten voor het witte goud

Volkskeuken

Eindelijk, het is aspergetijd! U kunt de komende twee maanden weer genieten van het witte goud. Kook ze, grill ze, bak ze in de oven, stoom ze of schaaf ze rauw: alles is lekker. De Volkskoks buitelden de afgelopen tijd al over elkaar heen met aspergerecepten. We zetten ze (en een paar oude) op een rij, voor als u ze eens anders wil eten dan met ham, ei en botersaus.

De surf-and-turf: met zeevruchten en vlees. 'Surf' staat voor zee en 'turf' voor weidegrond. Eet ze met een eitje, dat is lekker.

Een Aziatische variant geïnspireerd door de Sichuan-keuken: een roerbakschotel met schijfjes bamboe, waterkastanjes en asperges.

Of kies voor asperges met zijn gebruikelijke kompanen, maar toch net even anders. Je kunt het ook de ontbijtvariant noemen, met roerei en spekkruim en kappertjes.

Vind je ze nog een beetje duur, zo aan het begin van het seizoen? Verwerk ze dan in een salade. Met rivierkreeftjes en rauwe ham bijvoorbeeld.

Deze combinaties zijn al zo oud als de wereld: asperges met zalm, en avocado. Maar, wél lekker. Vooral met stralend weer. Gewoon doen dus, die aspergesalade met avocado en gerookte zalm.

Voor dat heerlijke bourgeoisgevoel van zondagse maaltijden: asperges met dragon-roomsaus met ei.