Martin Scorsese
Martin Scorsese © EPA

Martin Scorsese krijgt ereprijs voor innovatieve regisseurs op openingsavond filmfestival Cannes

Filmregisseur Martin Scorsese zal dit jaar een speciale ereprijs op het festival van Cannes krijgen. De Carrosse d'Or, een beeldje van een kleine gouden koets, wordt uitgereikt op de openingsavond ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het onderdeel Quinzaine des Realisateurs. Scorsese (onder andere bekend van Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas) zal een speciale vertoning bijwonen van zijn doorbraakfilm Mean Streets, die in 1974 in de selectie van Cannes draaide.

Mean Streets speelt zich af in Little Italy, de ruige New Yorkse buurt waar Scorsese opgroeide als telg van een Italiaans-Amerikaanse migrantenfamilie. Harvey Keitel speelt Charlie, een jonge misdadiger in spe die zich omhoog wil werken in de maffia, maar intussen zijn heetgebakerde vriend Johnny Boy (Robert De Niro) in toom probeert te houden. Groot liefhebber van Mean Streets bleek vorig jaar de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven. Toen De Volkskrant hem, ter gelegenheid van de grote tentoonstelling en retrospectief van Scorseses films in filmmuseum EYE, vroeg wat zijn werk zo meesterlijk maakt, was Koolhoven lyrisch over Mean Streets.

'Toen ik de film onlangs voor de derde keer keek, vond ik hem nog steeds onwaarschijnlijk goed en vol vaart. Het ritme waarop niet alleen de scènes wisselen, maar ook de beelden elkaar binnen de scènes opvolgen. Hoe de acteurs praten en bewegen - dat enorme tempo heeft ongetwijfeld met Scorsese zelf te maken: als je hem hoort praten, is hij net een motor die op volle toeren draait', vertelde Koolhoven, die deze week werd onderscheiden met de DirectorsNL Award voor zijn western Brimstone.

De Carrosse d'Or werd in 2002 in het leven geroepen om innovatieve regisseurs in het zonnetje te zetten. Eerder ging de prijs onder meer naar Clint Eastwood, David Cronenberg, Jane Campion en Werner Herzog.

De Quinzaine is een apart programma dat de Franse filmmakers François Truffaut en Jean-Luc Godard in de rumoerige jaren zestig begonnen, nadat ze in opstand waren gekomen tegen het in hun ogen behoudende karakter van de Gouden Palm-competitie. Diverse Nederlandse filmmakers werden de afgelopen jaren in de selectie opgenomen van het prestigieuze bijprogramma van het festival, zoals Nanouk Leopold met haar speelfilm Guernsey en Urszula Antoniak (Code Blue). 


Het ruige New York van Scorsese aan de hand van zijn films

Niemand legde de veranderende tijdgeest beter vast dan Martin Scorsese in zijn films met New York als decor. De Volkskrant ging kijken wat er nog van over is.

Expositie over het leven van Martin Scorsese maakt filmillusie aanraakbaar
De expositie over leven en werk van Martin Scorsese in Eye van vorg jaar toonde boven alles een levenslange fascinatie en obsessieve liefde voor zijn vak. Hier werd de filmillusie haast aanraakbaar.

Scorsese is altijd relevant gebleven en staat nog steeds aan de top
Met een tentoonstelling in filmmuseum Eye en een groot retrospectief van zijn films, was de zomer van 2017 de zomer van Martin Scorsese. Wat maakt zijn werk zo meesterlijk? Nederlandse filmregisseurs leggen het uit, hier Martin Koolhoven over Mean Streets (1973).