De Rabobank in Oudenbosch, waar begin maart een geruchtmakende roof plaatsvond.
De Rabobank in Oudenbosch, waar begin maart een geruchtmakende roof plaatsvond. © ANP

Twee beveiligers aangehouden voor geruchtmakende kluisjesroof in Oudenbosch

De politie heeft maandagochtend twee mannen aangehouden voor de geruchtmakende roof uit de kluisjeskelder van de Rabobank in het Brabantse dorp Oudenbosch, begin maart. Het gaat om twee medewerkers van het Bredase beveiligingsbedrijf EBN die door de bank werden ingehuurd voor de beveiliging van de kluisjes, aldus een politiewoordvoerder.

De verdachten komen uit Roosendaal en Etten-Leur. Hun huizen worden maandagochtend door de politie doorzocht.

Op 5 maart werd ontdekt dat kluisjes in de kelder van het bankgebouw waren leeggeroofd. Inbrekers kraakten ruim drie- van de zeshonderd kluisjes, waarin klanten uit de wijde omgeving hun kostbaarheden hadden ondergebracht. Ze glipten ongezien weg met een miljoenenbuit. 

Onzekerheid

Sindsdien verkeren ruim driehonderd klanten in grote onzekerheid, niet alleen over de vraag of de buit ooit wordt teruggevonden, maar ook of zij überhaupt een vergoeding krijgen. 

De Rabobank vergoedt tot 45 duizend euro schade, zoals de polisvoorwaarden voorschrijven, maar dan moeten gedupeerden wel 'aannemelijk' maken wat ze in hun kluisje hadden opgeborgen. Dat is voor veel klanten niet mogelijk. De inhoud - bestaande uit goud, bankbiljetten, erfstukken en bruidsschatten - heeft lang niet altijd een aankoopbewijs. Ook zijn er vermoedens dat zwart geld in de kluizen is ondergebracht, waardoor klanten geen melding maken bij de politie.

Hulp van binnenuit

Vanaf het begin heeft de politie er rekening mee gehouden dat de daders hulp hebben gehad van binnenuit. De opvallende kluiskraak was goed voorbereid en professioneel uitgevoerd.

Eerder deze maand werd bekend dat de politie beveiligingsbedrijf EBN in het vizier had. De server van het bedrijf was in beslag genomen. EBN liet destijds weten mee te werken aan het onderzoek van de politie en is ook bezig met een intern onderzoek.


Wat als je het slachtoffer bent van een van de grootste bankroven uit de Nederlandse geschiedenis?

'Helaas, alles weg.' Door de schuifdeuren verlaat Lia Damen (48) de Rabobank in Oudenbosch. Binnen heeft ze zojuist met eigen ogen haar bankkluisje gezien, waarin ze een kilo goud en een kilo zilver had opgeslagen. 'Het slotje was geforceerd', vertelt ze op een bankje aan het water, terwijl ze bladert door de papieren die ze van de bank heeft meegekregen. Haar klomp goud en klomp zilver bleken verdwenen. 'Het enige wat nog in het kluisje lag was een schriftje met aantekeningen.'