Maduro arresteert bankbestuurders en neemt grootste private bank Venezuela tijdelijk over
© REUTERS

Maduro arresteert bankbestuurders en neemt grootste private bank Venezuela tijdelijk over

De komende negentig dagen is de grootste private bank van Venezuela in handen van de regering van president Nicolás Maduro. Ook zijn elf bankbestuurders opgepakt die 'aanvallen' zouden hebben gepleegd op de valuta van het land. De waarde van de bolivar is de afgelopen tijd in rap tempo gedaald.

De regering meldde middels een aankondiging op de staatstelevisie dat de bank Banesco wordt overgenomen, om de instelling van een faillissement te redden. Ook zal de regering een nieuwe raad van bestuur benoemen, met aan het hoofd staatssecretaris van Financiën Yomana Koteich.

Volgens openbare aanklager Tark Saab hebben medewerkers van de bank doelbewust de Venezolaanse valuta verzwakt. Zij zijn verantwoordelijk voor 'ongeregeldheden' met betrekking tot de Venezolaanse munt en hebben aanvallen op de bolivar mogelijk gemaakt en verdoezeld, aldus Saab. De aanklager repte op televisie niet over bewijs voor de aantijgingen. Ook beantwoordde hij geen vragen van de pers.

Juan Carlos Escotet, de president van Banesco, noemt de arrestaties 'disproportioneel'. Escotet woont in Spanje, maar laat op Twitter weten dat hij naar Venezuela af zal reizen om zijn medewerkers bij te staan.

Met de economie van olierijke land gaat het al langere tijd slecht. Er is onder meer gebrek aan voedsel en medicijnen en er is veel werkloosheid. Miljoenen Venezolanen zijn de afgelopen jaren naar het buitenland uitgeweken.

Maduro wijt de crisis aan een 'economische oorlog', maar volgens critici is de crisis te wijten aan wanbeleid van de regering. Maduro heeft voor 20 mei presidentsverkiezingen uitgeroepen waar de belangrijkste oppositiepartijen van zijn uitgesloten. De maatregelen rondom Banesco zouden een poging zijn om verdere prijsstijgingen in te dammen om zo kiezers aan zijn kant te krijgen.


Waarom gaat het zo slecht in Venezuela?

Hoe Nederland (een beetje) verzeild raakte in de Venezolaanse crisis: een klein deel van het grote aantal economische vluchtelingen probeert de drie autonome Caribische landen binnen het koninkrijk te bereiken. Deze hebben een hard uitzettingsbeleid, en Nederland steunt dat.

Miljoenen Venezolanen zijn de afgelopen jaren hun land ontvlucht vanwege de diepe economische crisis. De meesten gaan naar Colombia. Aan de grens voltrekt zich een 'humanitaire ramp', maar president Maduro weigert internationale hulp.