Economieblog - Italiaan die 9 jaar geleden een aubergine stal - en daarvoor flink werd gestraft - is alsnog vrijgesproken

Van de gekte op de huizenmarkt tot de perikelen bij Uber. Hier vindt u groot en klein economienieuws, bij elkaar geblogd door specialisten van de Volkskrant.

Berichten

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Hof: man probeerde familie te voeden

  Het hoogste Italiaanse gerechtshof heeft na negen jaar juridische strijd een man vrijgesproken van een curieuze diefstal. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica. De man, destijds 49, werd in 2009 aangehouden op een veldje nabij de Zuid-Italiaanse stad Lecce terwijl hij zich uit de voeten maakte met een gestolen aubergine.

  De werkloze verdachte zei toen dat hij ten einde raad was en slechts zijn kind probeerde te voeden. Maar de lokale rechtbank was onverbiddelijk. De aubergine-dief kreeg vijf maanden cel en 300 euro boete, in hoger beroep gereduceerd tot twee maanden cel en 120 euro boete.

  Zijn advocaat besloot de zaak aanhangig te maken bij het Hof van Cassatie in Rome, de hoogste rechtbank van het land. Het misdrijf is te rechtvaardigen, oordeelde deze. Maar het optreden van de lagere rechters was dat dus niet. Het Hof van Cassatie wees er verder op dat de staat de juridische kosten van de straatarme verdachte op zich moet nemen. Dit levert de Italiaanse belastingbetaler een rekening op van 7 tot 8 duizend euro. De aubergine was 20 cent waard.

 2. Het in Nederland gebouwde superjacht Equanimity (‘De onverstoorbare’) is in Indonesië aan de ketting gelegd. Het pleziervaartuig met een lengte van bijna honderd meter zou zijn betaald met gestolen miljoenen van het Maleisische staatsinvesteringsfonds 1MDB. Een club rond de Maleisische premier Najib Razak heeft volgens de Amerikaanse justitie 2,8 miljard euro uit het staatsfonds ontvreemd.

  Jachtconstructeur Oceanco in Alblasserdam is de bouwer van het schip. De Equanimity loopt in 2013 van stapel en wint een jaar later de titel ‘Beste nieuwe jacht’ van de Monaco Yacht Show. Aan boord is plaats voor 26 gasten en 33 bemanningsleden. Die hebben onder andere de beschikking over een zwembad en bioscoop.

  Met het verdwenen geld van het Nationaal Fonds voor Maleisische Ontwikkeling (1MDB) zou onder meer Leonardo di Caprio’s The Wolf of Wall Street (2013) zijn gefinancierd, een film over een criminele beurshandelaar. Ruim 80 miljoen euro van de succesvolle productie kwam van een bedrijf van een stiefzoon van premier Razak. Het jacht Equanimity dobberde in een baai in Bali toen woensdag Indonesische agenten aan boord klommen. De Amerikanen hebben een lijst opgesteld met 1,4 miljard euro aan in beslag te nemen goederen, die zouden zijn gekocht met geld van het staatsfonds. Op de lijst staan onder meer villa’s in Los Angeles en een hotel in New York.

  Het Nederlandse jacht, waarvan de waarde wordt geschat op ruim 200 miljoen euro, is eigendom van financier Jho Low uit Hong Kong. Hij zou hebben opgetreden als een soort adviseur van het 1MDB-fonds en honderden miljoenen hebben witgewassen. Low was van harte welkom bij Oceanco in Alblasserdam. Om de voortgang van de bouw te bekijken bezocht hij de Nederlandse werf in september 2013 in gezelschap van zijn ouders, zo blijkt uit documenten van de Amerikaanse justitie.

  Vlak voor het jacht gereed is, is er nog mailcontact met de Nederlanders. Of ze konden bevestigen of hij bij oplevering nog 101 miljoen euro moest betalen? Het is iets meer, antwoorden de Nederlanders: 101.089,075 euro. Ook schrijft het bedrijf dat ‘iedereen die aan dit project heeft gewerkt of bijgedragen buitengewoon trots is op Equanimity.’

  De onthullingen over het leegroven van het staatsfonds hebben nog niet geleid tot het aftreden van de Maleisische premier Razak, ondanks beschuldigingen aan zijn adres. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de megafraude. Onlangs kondigde hij aan hard te zullen optreden tegen ‘fake news’, in verband met de verkiezingen in augustus. Na de eerste berichten over de affaire in de Maleisische pers in 2015 moest een krant de deuren sluiten en werd een aantal nieuwswebsites geblokkeerd.

  Overigens kent de affaire nog een Nederlands tintje. Anderhalf jaar geleden werd in Zwitserland al een tekening van Vincent van Gogh in beslag genomen. La Maison de Vincent in Arles (1888) werd in november 2013 gekocht voor 4,5 miljoen euro op een veiling van Christie’s in Londen. De rekening zou zijn betaald door eerdergenoemde Jho Low. Voor zijn geld kreeg hij niet alleen een tekening van Vincent van Gogh, maar ook een brief van de kunstenaar aan zijn broer Theo. (Marc van den Eerenbeemt)

 3. Wafeltjesfabrikant Vegter failliet

  Banketbakker Vegter uit Hoogezand is dinsdag failliet verklaard. Vegter was vooral in de noordelijke provincies bekend als producent van verschillende soorten wafeltjes.

  Het banketbakkersbedrijf, opgericht in 1874, was regionaal bekend als producent van dunne opgerolde wafeltjes die onder andere in Groningen een traditionele nieuwjaarslekkernij zijn. Omdat de omzet uit de wafelverkoop terugliep, verkocht Vegter de laatste jaren ook andere soorten koeken. Volgens curator Pieter Lettinga zijn kleine winstmarges en het wegvallen van een grote Duitse afnemer de redenen dat Vegter-baas Gert Vegter recent faillissement heeft aangevraagd. De schuld van Vegter is volgens de curator minder dan twee miljoen euro. De 24 vaste werknemers en vijftien uitzendkrachten komen in principe op straat te staan, nu de productie van wafeltjes en andere koeken in de enige fabriek is stilgelegd.

  De curator is in gesprek met meerdere Nederlandse partijen die interesse hebben om Vegter over te nemen. ‘Die interesse was er al voor het faillissement en is er nog steeds. Meer kan ik daar op dit moment niet over kwijt.’

  Vegters wafeltjes worden al eeuwen gegeten in de noordelijke provincies, vooral met Nieuwjaar. De zogenoemde ‘rolletjes’ en ‘knijpertjes’ worden traditioneel gegeten met slagroom. Een paar maanden geleden maakte de bekende Nederlandse YouTube-vlogger Enzo Knol nog een promotievideo in de fabriek van Vegter ‘om de rest van het land kennis te laten maken met de wafeltjes’.

  'Bij de machines merk je pas dat je ook echt iets máákt'
  De firma Vegter is groot in knijpertjes en nieuwjaarsrolletjes, wafeltjes die het einde en het begin van een jaar symboliseren. Maar ook de rest van het jaar rolt er allerlei lekkers van de band. Lees hier het profiel van Banketbakker Jac. Vegter B.V. uit 2016.

 4. Western Union experimenteert met Ripple

  Western Union, een dienst om internationaal geld over te boeken, gaat experimenteren met Ripple. Dit is net als de Bitcoin een virtuele munt die gebruikt kan worden om snel en tegen lage kosten wereldwijde transacties uit te voeren. Ripple gebruikt hiervoor een eigen betalingsnetwerk.

  Volgens Western Union-topman Hikmet Ersek kan Ripple het internationale transactieproces aanzienlijk sneller en goedkoper maken. Daarom gaan zij een test uitvoeren met het Ripple-netwerk en de bijbehorende munt. De grootste concurrent van Western Union is Moneygram, dat een maand geleden ook al een samenwerking met Ripple aankondigde. De Arabische UAE Exchange volgde een paar dagen geleden. De waarde van de Ripple-munt is door de recente bekendmakingen in korte tijd met meer dan tien procent omhooggegaan.

  Het betalingsnetwerk van Ripple maakt gebruik van een blockchain, net zoals de Bitcoin dat doet. Een overboeking met Bitcoin duurt een paar uur en kost meer dan tien euro. Volgens kenners biedt Ripple meer potentie omdat het transacties sneller verwerkt en nauwelijks kosten rekent. Het bedrijf achter Ripple werkt al jaren samen met internationale banken. Consumenten kunnen Ripple’s virtuele munt kopen en verkopen, maar kunnen er nog niet mee terecht bij hun bank. (Rens Blom)

 5. Bitcoinfabriek Koinz Trading failliet

  De zelfverklaarde 'eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren', Koinz Trading in Lelystad, is failliet. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank woensdag bepaald. Klanten van de firma hebben gevraagd om de faillissementsverklaring omdat zij al maanden niet de aan hen beloofde bitcoins krijgen.

  Beloften tot verbetering werden keer op keer geschonden. Daarop deden de gedupeerden aangifte van oplichting tegen het bedrijf en oprichter Berry van Mourik. Die wijt de achterstanden aan problemen met onder andere een Chinees bitcoinbedrijf. Koinz verkocht via een zusterbedrijf computers aan particulieren en beloofde de machines bitcoins te laten produceren in een eigen gekoelde en beveiligde loods.

  De rechtbank gaf dinsdag aan dat zij wat extra tijd wilde nemen voor de beoordeling van de faillissementsaanvraag omdat het ging om onder meer het niet leveren van digitale munten, een relatief nieuw fenomeen. De rechters kwamen woensdag wel tot een faillietverklaring, maar komen later met een onderbouwing van die beslissing. Eind december werd Van Mourik in een andere procedure veroordeeld tot overdracht van de computers. De machines zijn echter nog niet overhandigd. Ook is hij persoonlijk failliet verklaard.

  Lees in dit interview hoe Berry van Mourik ontdekte dat hij zelf bitcoins kon maken.

 6. Bitcoinfabriek Koinz voor de rechter

  Kan een bedrijf failliet worden verklaard als het een vordering in bitcoins niet voldoet? Dat is een van de vragen waarover de Amsterdamse rechtbank zich buigt, naar aanleiding van de faillissementsaanvraag van Koinz Trading, de zelfverklaarde 'eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren'. Volgens advocaat Jelmer de Vries, die bijna twintig gedupeerden bijstaat, doen rechters vaak dezelfde dag uitspraak als het gaat om een faillissementsaanvraag. 'De rechters wilden extra tijd om na te denken, omdat het niet om geld gaat, maar om bitcoins die niet zijn geleverd.'

  Tientallen klanten van Koinz Trading en eigenaar Berry van Mourik deden eerder al aangifte van oplichting. Zij kochten vorig jaar bij hem computers waarmee bitcoins konden worden gedolven. Bij Koinz zouden de machines tegen een beheersvergoeding bitcoins gaan produceren en worden uitgekeerd. Nadat grote betalingsachterstanden waren ontstaan en gedane beloften keer op keer werden geschonden, stapten de gedupeerden naar de politie. Ook werden advocaten ingeschakeld voor civiele claims.

  Digitale munten worden anders dan traditioneel geld (dat wordt geschapen door centrale banken) gemaakt door computers en hun gebruikers. Met hun rekenkracht lossen zij wiskundige raadsels op, waarvoor zij worden beloond met cryptomunten. Dat Koinz in gebreke bleef met die beloning was extra pijnlijk toen de koers van de bitcoin in december steeg tot bijna 17 duizend euro per stuk.

  De faillissementsaanvraag werd dinsdag besproken achter gesloten deuren. Advocaat De Vries denkt dat de rechtbank Koinz Trading wel failliet zal verklaren. 'Al zou de vordering in bitcoins lastig zijn, dan nog kan het faillissement worden uitgesproken op basis van de onderliggende stukken, zoals het e-mailverkeer met Koinz en Van Mourik.' Eind december werd Van Mourik in een andere procedure veroordeeld tot overdracht van de computers. De machines zijn echter nog niet overhandigd.

  Van Mourik noch een vertegenwoordiger was dinsdag aanwezig bij de zitting. Volgens advocaat De Vries reageert de ondernemer al lange tijd niet meer op vragen van hem en zijn cliënten.

  Op vragen van deze krant reageert hij wel, via sms. Hij stelt dat hij niet wist dat de faillissementsaanvraag dinsdag door de rechtbank zou worden besproken. Ook is hij 'kapot' van de zaak, 'wat denk je?' Een boodschap aan de gedupeerden heeft hij niet: 'Dat zal ik rechtstreeks communiceren, niet via een krantenartikel.' (Marc van den Eerenbeemt)

 7. Voor verzamelaar: Hitlermobiel te koop

  Het definitieve gedenkteken aan de geallieerde overwinning op het kwaad

  Veilinghuis Worldwide Auctioneers

  Je moet er maar mee over straat durven: de reusachtige Mercedes-Benz 770 Grosser Offener Tourenwagen van waaruit wijlen Adolf Hitler zijn gevolg placht toe te spreken, zijn kwaadaardige handje voor zich uitgestoken. De massamoordenaar liet het gevaarte, ruim 4500 kilo zwaar, ontwerpen voor staatsbezoeken en triomftochten. Vannacht gaat hij onder de hamer in het Amerikaanse Scottsdale, Arizona.

  Hitler gebruikte de wagen in 1939 voor het eerst, tijdens een ritje naar de oude Rijkskanselarij. Hij reed de Italiaanse dictator Benito Mussolini erin rond en vierde de overwinning op Frankrijk staand in de bijrijdersstoel. Naarmate het Duitse geluk zich in de loop van de Tweede Wereldoorlog keerde, waren Hitler en zijn triomfkar steeds minder vaak te zien.

  Na de Tweede Wereldoorlog kwam het ding in handen van het Amerikaanse leger, een tabakshandelaar in Tennessee, een casino-eigenaar in Las Vegas, en mogelijk een Beierse bierbrouwer. Uiteindelijk eindigde de wagen bij een anonieme verzamelaar, vermoedelijk een Russische miljardair, zo meldt het Amerikaanse CNBC. Er bestaan slechts vijf auto's van dit type, die van Hitler is het zwaarst bepantserd.

  Vanaf één uur vannacht, Nederlandse tijd, kan er geboden worden. Schattingen van de waarde variëren ergens tussen de 5 en 15 miljoen dollar, maar niemand die weet wat de symboliek oplevert.

  Veel mensen gruwen bij de populariteit van attributen die ooit eigendom waren van Hitler, moordenaar van zes miljoen joden en aanstichter van een oorlog die nog eens tientallen miljoenen mensen het leven kostte. Het veilinghuis zelf ziet de auto als een nagedachtenis aan de ‘geallieerde overwinning’ op Hitler. Liefhebbers van oldtimers wijzen erop dat de wagen uniek is in de autogeschiedenis.

  Tien procent van de opbrengst gaat volgens het veilinghuis naar educatie over de Holocaust.

 8. Hema opent 'Hayma'

  Of de Arabieren ook rookworst en tompouce lusten, is nog even de vraag. Maar de Hema wil met zijn oer-Hollandse formule nu ook het Midden-Oosten gaan veroveren. Maandag maakte Hema bekend drie winkels in Dubai te gaan openen.

  Hemazal zich vooral richten op de mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen. Dubai kent veel zeer luxe westerse winkelketens, maar eigenlijk nog niet zoveel voor de gewone mensen. Hema gaat bij de exploitatie samenwerken met Apparel Group, een conglomeraat dat wereldwijd 1.750 winkels exploiteert voor merken als Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Rituals. Apparel zal het personeel werven. Maar de zaken zullen Hema heten, zij het in Arabische lettertekens. Ook is Hema verantwoordelijk voor het merk, assortiment en uitstraling van de winkel.

 9. Olieprijs boven 70 dollar

  De olieprijs is weer boven de 70 dollar (58,14 euro) per vat. Voor een vat Brent-olie van 159liter werd donderdag op de Londense oliemarkt 70,05 dollar betaald. Dat is de hoogste prijs sinds december 2014.

  Politieke onrust in Iran en Venezuela en de extreme koude in de VS zijn de oorzaken. Sinds Rusland en de Opec een akkoord hebben bereikt over een verlenging van de productiebeperking is de prijs van olie al sterk gestegen. Door de zwakke dollar is het effect aan de pomp nog beperkt.

  De kans bestaat dat de duurdere olie een spaak steekt in het economisch herstel van landen die zelf geen olie of gas hebben. De hogere prijzen voor energie zullen daar leiden tot een stijgende inflatie. De prijsstijging van de olie gaat al gepaard met oplopende rendementen op de markt voor staatsobligaties. Het rendement op Amerikaanse obligaties met een looptijd van tien jaar naderde deze week zelfs de 2,6 procent. In september vorig jaar was dat nog 2,1 procent.

  Obligatiegoeroe Bill Gross, de voormalige baas van Pimco, adviseerde beleggers deze week wegens de oplopende rente uit de huidige obligaties met een lage rente te stappen. Ook in de eurozone lopen de rendementen op obligaties op. Gross denkt aan een ommekeer op de financiële markten en verwacht dat vastrentende waarden komende tijd aantrekkelijker worden en de aandelenkoersen daardoor zullen gaan dalen.

 10. Ironie: de stroom valt uit op de CES

  Is dat nou ironie?

  Woensdagavond (Nederlandse tijd, 11.20 uur lokale tijd in Las Vegas) is de stroom uitgevallen in het centrale deel van de Las Vegas Convention Center, waar net als in voorafgaande jaren de Consumer Electronics Show in volle gang is.

  De CES is 's werelds grootste elektronicabeurs.

  Sommige stands hebben nog wel stroom, twittert de organisatie. Volgens bezoekers wordt het publiek opgeroepen de gebouwen te verlaten. Op de CES staan zo'n 3.900 bedrijven en organisaties en de beurs wordt jaarlijks bezocht door 170 duizend handelaren, journalisten en fabrikanten uit 150 landen. Sommige exposanten konden de lol wel inzien van een stroomuitval op een beurs met apparaten die niet zonder elektriciteit kunnen: 'We introduceren BlackOut: het grootste op CES sinds de introductie van 5G', tweet chipmaker Intel.