Brede coalitie dringt aan op verbod standaard cv-ketel vanaf 2021, want Nederland moet van het gas af
© Marcel van den Bergh

Brede coalitie dringt aan op verbod standaard cv-ketel vanaf 2021, want Nederland moet van het gas af

Het uitsterven van de cv-ketel is op de agenda gezet: op donderdag 31 december 2020 wordt de allerlaatste in Nederland geplaatst. Per 2021, dus al over twee jaar en acht maanden, wordt de standaard cv-ketel verboden. Eenmaal aan het eind van zijn levensduur kan hij dan alleen nog worden vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem (half cv-ketel, half warmtepomp).

Dat is althans het voorstel van een brede coalitie, waarin de organisatie van de installatiebranche Uneto-VNI, de fabrikanten van cv-ketels, milieuorganisaties (waaronder Greenpeace en Milieudefensie) en een groot deel van de energiesector (onder andere Gasunie, Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) samenwerken.

Het is wel circa drie keer zo duur als een cv-ketel

Voor de consument zou dit betekenen dat de verwarming in huis vanaf 2021 veel duurder wordt. Een cv-ketel kost zelden meer dan 2.000 euro, een warmtepomp kost al gauw 9.000 euro en een hybride systeem rond de 6.000 euro. De coalitie van Terpstra mikt vooral op die laatste, iets goedkopere tussenoplossing: de hybride ketel. Dat is een warmtepomp met een klein cv-keteltje als hulp voor koude winterdagen. Voor zo'n apparaat hoeft de woning niet te worden aangepast. Maar het is wel circa drie keer zo duur als een cv-ketel.

De brede coalitie doet ook voorstellen hoe dat kostenprobleem op te lossen: met subsidies en met een nieuwe vorm van financiering: de gebouwgebonden lening.

(De tekst gaat verder onder de foto.)

Die oplossing wordt ook al genoemd in het regeerakkoord. Met een lening kan de huiseigenaar de besparingen op zijn energierekening (een hybride is in gebruik veel goedkoper dan een cv-ketel) inzetten om de lening af te betalen. Zonder wetswijziging lijkt deze financieringsvorm niet mogelijk.

Vandaag overhandigen de initiatiefnemers hun manifest aan de Tweede Kamer en aan Diederik Samsom. Minister Wiebes heeft hem aangesteld om de onderhandelingen van het Klimaat- en Energieakkoord te leiden voor het deel dat betrekking heeft op verwarming. In dat nieuwe Energieakkoord, dat voor de zomer klaar moet zijn, wil het kabinet vastleggen hoe Nederland zijn CO2-uitstoot voor 2030 met 49 procent gaat verlagen.

Dat de cv-ketel zijn langste tijd gehad heeft, was al in december duidelijk

De groene revolutie

De overgang naar een duurzame economie in Nederland is nu echt ingezet. We volgen het vallen en opstaan van pioniers en andere aanjagers op de voet. Want dat die groene revolutie er moet komen, daarvan zijn de meesten wel overtuigd. De grote vraag is alleen: hoe?

Dat de cv-ketel zijn langste tijd gehad heeft, was al in december vorig jaar duidelijk. Toen zegde minister Wiebes de Tweede Kamer toe dat hij zou laten onderzoeken hoe de cv-ketel 'geleidelijk kan worden uitgefaseerd'. Het probleem met cv-ketels is dat ze op aardgas werken en dat zelfs de beste een te laag rendement uit dat gas halen. Nieuwe apparaten, vooral warmtepompen, zijn veel efficiënter. Zij verbruiken dus minder gas en stoten veel minder CO2 uit. Dat geldt ook voor de hybride systemen: zij stoten 40 tot 50 procent minder CO2 uit dan een gewone cv-ketel.

De gelegenheidscoalitie voor het afschaffen van de cv-installatie kan haar doelen niet op eigen houtje bereiken. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van de branche-organisatie voor installatiebedrijven Uneto-VNI, moeten er zulke hoge eisen aan het rendement van verwarmingstoestellen worden gesteld dat cv-ketels daar niet aan kunnen voldoen. In de praktijk is dat een verbod. 'Wij kunnen de normen voor die apparaten niet aanscherpen, dat moet de regering doen.' De coalitie wil dat na 2020 alleen nog cv-ketels geplaatst kunnen worden in uitzonderlijke gevallen.

Huis met lening

Het idee achter gebouwgebonden leningen is dat huiseigenaren de investering in milieuvriendelijke verwarming (rente en aflossing) betalen uit de toekomstige besparingen op hun energiekosten. Omdat huiseigenaren niet graag investeren in dure systemen met een lange terugverdientijd, vooral niet als ze die bij een verhuizing niet kunnen meenemen, is een nieuwe vorm van krediet bedacht. Die lening zou niet moeten vastzitten aan de persoon, maar aan de woning. Als de woning met de (al dan niet hybride) warmtepomp wordt verkocht, gaat de lening over op de nieuwe eigenaar.