Bloemen op de plek in Münster waar een busje op een terras inreed.
Bloemen op de plek in Münster waar een busje op een terras inreed. © ANP

Twee doden doordat bestuurder op terras inrijdt in Münster en twee Nederlandse gewonden, 'geen terroristisch motief'

In de Duitse stad Münster is zaterdag iemand met een kampeerbusje op een vol terras ingereden. Daarbij zijn twee dodelijke slachtoffers en tenminste twintig gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn twee Nederlanders, waarvan een nog in kritieke toestand verkeert, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De bestuurder schoot zichzelf na zijn actie dood in het voertuig. De politie doet onderzoek naar het motief van de dader, maar heeft geen aanwijzingen dat er een politiek of terroristisch motief was.

De twee dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd. Het gaat om een 51-jarige vrouw uit de regio Lüneburg in Nedersaksen en een man van 65 uit de regio Borken in Noordrijn-Westfalen. Het kampeerbusje dat voor de daad werd gebruikt, is zondagochtend door de politie weggehaald. Het voertuig werd op een bergingsvoertuig geladen en meegenomen.

'Duidelijk geen ongeluk'

Volgens een onderzoeksgroep van de doorgaans goed ingevoerde Süddeutsche Zeitung en de regionale publieke omroepen NDR en WDR is de dader een in 1969 geboren Duitser met psychische problemen. Lokale autoriteiten bevestigen dat de bestuurder een Duitser was, maar laten niets los over zijn psyschische gesteldheid. 'We onderzoek alles en kijken in alle richtingen. Het was in ieder geval duidelijk geen ongeluk.' De dader was een bekende van de politie en had al een aantal kleinere delicten gepleegd. Het zou gaan om bedreiging, vernieling en vluchten na een verkeersovertreding. In zijn huis werd onder andere een onklaar gemaakte AK-47 gevonden.

De politie zegt dat het gevaar is geweken en dat de man alleen handelde. Volgens enkele ooggetuigen zouden mogelijke andere daders na de crash zijn gevlucht. De politie zegt zondagochtend deze verklaringen nagetrokken te hebben en dat er geen aanwijzingen voor zijn.

De slachtoffers zaten op een van de eerste lentedagen van het jaar op een terras dat bij de Grosser Kiepenkerl hoort, een beroemd restaurant in het oude centrum van de Duitse stad. Het terras is afgeschermd door parkeerpaaltjes en bevindt zich in voetgangersgebied. Zes gewonden bevinden zich in kritieke toestand. Een Nederlandse vrouw raakte lichtgewond.

De politie riep zaterdag iedereen op uit de binnenstad weg te blijven. Er was al een enorme politiemacht op de been vanwege een Koerdische demonstratie. Een deel van het centrum is hermetisch afgesloten.

Herdenkingsdienst

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft laten weten dat haar gedachten bij de slachtoffers en hun families zijn. 'Mijn dank gaat uit naar alle hulpverleners ter plekke.' Zondagavond zal er een herdenkingsdienst plaatsvinden in de Paulus-Dom. De bisschop van Münster, Felix Genn, leidt de oecumenische dienst, die om 19.30 uur begint.

Het dodelijke incident doet denken aan de aanslag van december 2016, toen een bestuurder met een vrachtwagen inreed op kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven.

Naar aanleiding van het incident hield de politie in Oost-Nederland verscherpt toezicht bij de Duitse grens. Dit is inmiddels gestopt. 'Er is geen enkele aanwijzing/indicatie dat Nederland betrokken is bij het incident in Münster', laat de politie op Twitter weten