President Trump in de tuin van het Witte Huis.
President Trump in de tuin van het Witte Huis. © REUTERS

Trump schreef zelf die zeer positieve doktersbrief over zijn gezondheid, bekent zijn oud-huisarts

Jacob Bornstein: 'Hij dicteerde de hele brief'

De brief waarin Donald Trumps jarenlange arts in 2015 schreef dat de miljardair buitengewoon gezond was, is door Trump zelf geschreven. Dit zegt Jacob Bornstein, al sinds 1980 de huisarts van Trump. De dokter trok toen wereldwijd de aandacht omdat hij in Trumpiaans taalgebruik schreef dat de Republikein 'de gezondste persoon zou zijn die ooit tot president werd gekozen'.

Maar Bornstein zegt nu dat niet hij maar Trump de tekst had bedacht. 'Hij dicteerde de hele brief', aldus de arts in een interview met CNN. 'Ik heb die brief niet geschreven.'

De huisarts klapt nu uit de school omdat de relatie tussen het tweetal sinds vorig jaar is verstoord. De dokter meldde toen dat Trump een middel gebruikte om zijn haargroei te bevorderen. Met de bekentenis van Bornstein krijgen de vele politieke deskundigen in de VS gelijk die indertijd riepen dat Trump de kwade genius was achter de zeer positieve tekst.

De toen 69-jarige Republikein maakte dankbaar gebruik van de doktersbrief in de presidentsverkiezingen om aan te tonen dat hij niet te oud was om Amerika's 45ste president te worden. De brief kwam vlak voor de start van de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa.

Ook wilde Trump met de brief critici de mond snoeren die betwijfelden of hij wel gezond was. Bij de gezondheid van de miljardair worden al jaren vraagtekens geplaatst, vanwege zijn gewoonte om slechts vier uur per nacht te slapen en de voorliefde voor cola en McDonalds-hamburgers. 'Zijn fysieke kracht en uithoudingsvermogen zijn buitengewoon', schreef de arts toen in de brief. 'Ik ben verheugd om te melden dat de heer Trump geen grote medische problemen heeft.'

Gezond als een vis

Hij dicteerde de brief en ik vertelde hem wat hij niet erin kon zetten

Jacob Bornstein, voormalig huisarts

Volgens Bornstein dicteerde Trump de tekst telefonisch toen de huisarts met zijn vrouw nabij Central Park in New York reed. 'Hij dicteerde de brief en ik vertelde hem wat hij niet erin kon zetten', aldus de dokter. 'Ze kwamen de brief rond vier uur in de middag ophalen ', aldus Bornstein, doelend op medewerkers van de presidentskandidaat. 

Trump noemde de brief onder andere in een tv-show om aan te tonen dat hij zo gezond was als een vis. In de brief van de huisarts, die verbonden is aan Lenox Hill-ziekenhuis in New York, konden de Amerikaanse kiezers ook opmaken dat Trump net een medisch onderzoek achter de rug had 'die alleen maar positieve resultaten liet zien'.

Bornstein, wiens vader ook Trumps huisarts was, meldde verder dat Trump zo'n zeven kilo was afgevallen en nooit onder het mes was geweest. Zijn enige operatie was op 10-jarige leeftijd toen hij een blindedarmontsteking had. 'Zijn status wat betreft hart-en vaatziektes is uitstekend', schrijft de huisarts. 'Ook heeft hij geen geschiedenis wat betreft het gebruik van alcohol en sigaretten.' Bornstein is sinds Trumps aantreden als president niet meer zijn huisarts.

Haaruitval

Volgens de arts werd Trumps medische dossier, twee weken nadat hij president was geworden, meegenomen door de jarenlange lijfwacht van de miljardair. Volgens Bornstein verscheen de lijfwacht, Keith Schiller, met een Trump-advocaat en een derde persoon plotseling in zijn kantoor met de boodschap dat hij direct alles moest overdragen.

Opvallend was dat dit een paar dagen was nadat Bornstein tegen The New York Times had gezegd dat Trump een medicijn gebruikte tegen haaruitval. Ook meldde hij dat de miljardair medicijnen innam tegen verhoogde bloeddruk en een huidziekte. In een interview dinsdag met NBC News noemt Bornstein de actie van de Trump-medewerkers een 'inval'. Bornstein: 'Ik voelde mij verkracht, angstig en verdrietig.'

Het Witte Huis zei dinsdag dat de Trump-medewerkers niets valt te verwijten. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders betoogde dat het 'gebruikelijk' was dat het medische dossier van de nieuwe president na zijn aantreden werd overgebracht naar de medische afdeling van het Witte Huis. Begin dit jaar concludeerde Witte Huis-arts Ronny Jackson, na een medisch onderzoek, dat Trumps gezondheid 'uitstekend' was.