Onderzoekers vonden lichamen van meer dan een halve eeuw oud nabij de Peruaanse stad Trujillo.
Onderzoekers vonden lichamen van meer dan een halve eeuw oud nabij de Peruaanse stad Trujillo. © Gabriel Prieto/National Geographic via AP

Massagraf vol kinderen ontdekt in Peru, wijst mogelijk op grootste offerceremonie ooit

In het oosten van Peru is een massagraf met 140 kinderen ontdekt. Volgens onderzoekers vond daar eeuwen geleden mogelijk de grootste offerceremonie aller tijden plaats.

De vondst van het graf, waarin ook de overblijfselen van 200 jonge lama's werden aangetroffen, is onthuld door het tijdschrift National Geographic. Antropoloog John Verano, betrokken bij het onderzoek, spreekt daarin over 'een rituele moord die systematisch werd gepleegd'. Verano, al dertig jaar actief in het gebied, noemt de vondst 'volstrekt onverwacht'.

De borst van de kinderen blijkt te zijn opengesneden, mogelijk om het hart te verwijderen. Onderzoekers van de universiteit van Trujilllo in Peru en een universiteit in het Amerikaanse New Orleans proberen er nu achter te komen wat de reden was van de kindermoord. Mogelijk gaat het om een zoenoffer, waarmee het regerende Chimú-bewind zware regenval en aardverschuivingen wilde afwenden.

Ook stelt de universiteit een onderzoek in naar de herkomst van de kinderen, van wie de meesten 8 tot 12 jaar oud waren. Ze zouden niet allemaal uit hetzelfde gebied afkomstig zijn. Het massagraf dateert uit circa 1450, enkele decennia voordat het Chimú-rijk werd veroverd door de Inca's. De onderzoekers kwamen op het spoor van het massagraf door tips van inwoners in de regio. Na regenval waren botten zichtbaar geworden.

Het grootste massagraf dat eerder ontdekt is, met de overblijfselen van 42 kinderen, dateert uit het rijk van de Azteken, wier hoofdstad Tenochtitlán tegenwoordig Mexico-stad is.

Of de toedracht van de nieuwe vondst ooit aan het licht zal komen, is twijfelachtig. 'Om te weten wat er gebeurd is, heb je een tijdmachine nodig', zegt een expert in  National Geographic.


Lees ook: 'Uitzonderlijke vondst' biedt inkijkje in tijd dat gemeenschapszin ontstond

Gevonden bij Tiel: een graf vol prehistorische mensen, met opgetrokken knieën. Een 'uitzonderlijke vondst' die een inkijkje biedt in een tijd dat gemeenschapszin begon te ontstaan, oordelen experts. (+)