Saoedische vrouwen bij een filmvertoning in Riyad, 2017.
Saoedische vrouwen bij een filmvertoning in Riyad, 2017. © AFP

Eerste bioscoop van Saoedi-Arabië opent zijn deuren - en wordt meteen 'de mooiste ter wereld'

Ook vrouwen zijn er welkom

Saoedi-Arabië wordt opgestoten in de vaart der volkeren. Op 18 april opent de eerste bioscoop in het conservatieve koninkrijk zijn deuren, na een cinemaloze periode van ruim 35 jaar. De autoriteiten en de Amerikaanse bioscoopexploitant AMC Entertainment Holdings hebben dit donderdag bekendgemaakt.

AMC heeft een contract gesloten voor de bouw van veertig bioscopen de komende vijf jaar. De eerste komt in het King Abdullah Financial District in Riyad, het Wall Street van de Saoedische hoofdstad. De zaal krijgt vijfhonderd leren stoelen en wordt 'de mooiste bioscoop ter wereld', zei AMC-president Adam Aron tegen persbureau Reuters.

De eerste film die de Saoediërs straks kunnen zien is Black Panther, een Amerikaanse superheldenfilm met zwarte acteurs in de belangrijkste rollen. De zaal krijgt, anders dan in het koninkrijk gebruikelijk, geen apart gedeelte voor vrouwen.

Minder saai en verstikkend

De komst van bioscopen in Saoedi-Arabië is onderdeel van een moderniseringsprogramma dat is ingezet door de jonge kroonprins Mohammed bin Salman (32). Hij wil de sterk van olie afhankelijke economie diverser en dynamischer maken.

Daarbij hoort dat het leven voor de grotendeels jonge bevolking minder saai en verstikkend wordt. Binnenkort mogen bijvoorbeeld voor het eerst vrouwen autorijden. Amusement krijgt de ruimte. Six Flags gaat een pretpark openen in Riyad en er komen meer concerten.

Ook heeft de kroonprins gezegd af te willen van de strenge vorm van islam. Hij wil terug naar de tijd van vóór 1979, toen de leiders een zwenking in reactionaire richting maakten en de geestelijkheid meer invloed gaven. Voordien had het land wel bioscopen.