Deze week in de CPNB bestseller 60: Redenen tot optimisme
© Klaas Jan van der Weij

Deze week in de CPNB bestseller 60: Redenen tot optimisme

CPNB bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Redenen tot optimisme.

De zeespiegel stijgt, een kernoorlog is niet ondenkbaar en Annabel Nanninga zit in de Amsterdamse Gemeenteraad, maar de CPNB Bestseller 60 is literairder dan ooit. Dertien romans staan er in de lijst, plus vijf boeken in de categorie literaire non-fictie. Je vraagt je wel af hoe het verder moet nu De Wereld Draait Door met vervroegd pensioen is gegaan, want de meeste titels danken hun Top 60-notering aan aandacht in dat programma: De trooster van Esther Gerritsen bijvoorbeeld was een van de door het Boekenpanel besproken boeken van de maand maart en stijgt naar de negende plaats; Henk van Straten zat vorige week in de studio om te praten over zijn scheiding, midlifecrisis en het daarop gebaseerde Berichten uit het tussenhuisje (binnen op 12); en de speciale, geheel aan Willem Wilmink gewijde uitzending heeft er vast voor gezorgd dat diens Verzamelde liedjes en gedichten nu op 31 in de lijst staan.

Nu heeft Shane zijn veertig favoriete recepten verzameld in een boek! Als dit de nieuwe generatie is, komt het wel goed met de wereld

Een andere reden voor optimisme is de intrede van Koken met Shane in de Top 60, en wel als hoogste binnenkomer (op 3). Shane Kluivert is een jongen van 10 die intens kan genieten van groene asperges met een korstje van panko en chilimayonaise. Doordeweeks moet hij naar school en traint hij bij voetbalclub Barcelona; in het weekend speelt hij wedstrijden en verzint hij gerechtjes. Soms maakt hij een kookvlog, waarin je hem kunt zien experimenteren met onconventionele technieken als het koken van hele tomaten in water. Wortels zijn goed voor je ogen, beweert hij - en dat zei je oma ook dus dat klinkt goed - hij wast altijd grondig zijn handen voor het koken en eet, als de aardappelpuree/pasta pesto/gewokte groenten klaar zijn, met vork en mes. En nu heeft Shane zijn veertig favoriete recepten verzameld in een boek! Als dit de nieuwe generatie is, komt het wel goed met de wereld.


Bestseller toptien

1. Stephen Fry
Mythos; Thomas Rap (4)
Met dank aan Van Dis

2. Frans van den Nieuwenhof
Willem van Hanegem; Voetbal Inside (2)
Over de legendarische 010-held

3. Shane Kluivert
Koken met Shane; Kosmos (1)
40 recepten voor kinderen & ouders

4. Sander de Hosson
Slotcouplet; Arbeiderspers (2)

5. Paolo Cognetti
De acht bergen; De Bezige Bij (30)

6. Andy Griffiths en Terry Denton
De waanzinnige boomhut; Lannoo (7)

7. Haemin Sunim
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt; Boekerij (41)

8. Maarten 't Hart
J.S. Bach; De Arbeiderspers (4)

9. Esther Gerritsen
De trooster; De Geus (4)

10. Isabel Allende
De winter voorbij; Wereldbibliotheek (8)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60