Deze week in de CPNB bestseller 60: Girlbosses en vriendinnen
© Casper Kofi

Deze week in de CPNB bestseller 60: Girlbosses en vriendinnen

CPNB bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Girlbosses en vriendinnen.

In de week dat het merk Supertrash failliet is verklaard, komt het boek SuperOlcay de CPNB Bestseller 60 binnen op 21. En dat is ironisch, want de SuperOlcay waar het om gaat, is dus Olcay Gulsen, modeontwerpster, oprichter, oud-CEO van Supertrash en 'girlboss' voordat de term bestond'.

Hoe je met lef van niets naar de top komt luidt de ondertitel (en hoe je daar weer van af dondert denk je erbij) en in het boek deelt SuperOlcay haar lessen en tips om net zo succesvol te worden als zij. Op de achterflap wordt de inmiddels niet meer zo retorische vraag gesteld: 'Who runs the world?' en beantwoord: 'Precies.'

The world zal SuperOlcay niet meer runnen, maar in de Bestsellerlijst heeft ze - als hoogste binnenkomer - voor eventjes een ereplaatsje.

Alhoewel de echte girlboss natuurlijk Griet Op de Beeck is, die vier keer in de Top 60 staat met Kom hier dat ik u kus (op 12), Het beste wat we hebben (14), Vele hemels boven de zevende (15) en Gij nu (41). Girlbosses zijn ook: de succesvolle schrijfsters Hella Haasse (die in februari 100 jaar zou zijn geworden) en Yvonne Keuls (inmiddels 86), die carrière maakten toen dat nog lang niet voor alle vrouwen was weggelegd, en wier vriendschap door Keuls is beschreven in Zoals ik jou ken, ken jij mij (binnen op 54). Een aanvankelijk hechte vriendschap tussen twee uiteenlopende karakters die desondanks geregeerd werd door gevoelens van competitie en jaloezie - en uiteindelijk een flinke (en onherstelbare?) knauw kreeg.

De relatie tussen Keuls en Haasse doet denken aan die andere levenslange vriendschap, vol pieken en dalen, verwijdering en toenadering, liefde en rivaliteit: die tussen Lila en Elena uit Elena Ferrantes De geniale vriendin, weer even terug in de Bestsellerlijst (op 58).


De bestseller toptien

1. Jan Terlouw
Natuurlijk; CPNB (2)
Boekenweek-essay.

2. Marieke Lucas Rijneveld
De avond is ongemak; AtlasContact (6)
Roman over jeugd in boerengezin.

3. Stephen Fry
Mythos; Thomas Rap (2)
De Griekse mythen herverteld.

4. Tommy Wieringa
De heilige Rita; De Bezige Bij (21)

5. Paolo Cognetti
De acht bergen; De Bezige Bij (28)

6. Isabel Allende
De winter voorbij; Wereldbibliotheek (6)

7. Pieter Waterdrinker
Tsjaikovskistraat 40; Nijgh & Van Ditmar (13)

8. Diederik van Vleuten
Daar werd wat groots verricht; Hoogland & Van Klaveren (2)

9. Jan van Aken
De ommegang; Querido (3)

10. Marcel Langedijk
Gordon; Lebowski (3)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60