Bert Wagendorp
Bert Wagendorp © Marie Wanders

Bert Wagendorp en JW Roy winnen Nico Scheepmaker Beker voor beste sportboek

Lance: The Rise & Fall in 14 songs

Volkskrant-columnist Bert Wagendorp en liedjesschrijver en muzikant JW Roy hebben de Nico Scheepmaker Beker gewonnen, de vakprijs voor het beste sportboek van 2017. Wagendorp en JW Roy zijn onderscheiden voor Lance: The Rise & Fall in 14 songs, een rockopera over de bekende Amerikaanse wielerheld en dopingzondaar Lance Armstrong.

In Lance vertellen Wagendorp en Roy het verhaal over de opkomst en ondergang van een van de grootste sporthelden van de laatste decennia. Zo komt Armstrongs wereldtitel op de weg in 1993 voorbij, zijn zeven Tour de France zeges, zijn gevecht met kanker, zijn comeback in het peloton en uiteindelijk diens ontmaskering in als dopingzondaar in 2012. Wagendorp, in het verleden werkzaam als wielrenverslaggever, schreef de teksten bij de gebeurtenissen. Roy componeerde er muziek bij.

Naast het 144 pagina's dik boek leverde dat ook een cd met veertien luisterliedjes op waarop onder meer Lea Kliphuis, Frank Lammers, Rick de Leeuw en Guus Meeuwis zijn te horen. Daarnaast werd Lance als muzikaal drama opgevoerd in onder meer Kantine Walhalla in Rotterdam en de Verkade Fabriek in Den Bosch.

Volgens de jury van de Nico Scheepmaker Beker onder leiding van Ad Melker hebben ''journalist Wagendorp en componist Roy hun professionele genres verrijkt en dit op uitermate oorspronkelijke wijze met elkaar verbonden'.

Wagendorp en Roy kregen maandagavond de Nico Scheepmaker Beker uitgereikt in het tv-programma RTL Late Night. Naast de winnaars waren dit jaar ook genomineerd Jurryt van Vooren met De Bosatlas van het Nederlandse voetbal, Hugo Verkley met zijn biografie over ex-voetballer Royston Drenthe, Michel van Egmond en zijn bestseller Deal, Sander Collewijns boek over poker All-In, en Carolina Trujillo's Meisjes in Blessuretijd.

De Nico Scheepmaker Beker is vernoemd naar wijlen (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek veranderde. Eerdere winnaars van de prijs, die dit jaar voor de veertiende keer werd uitgereikt, waren onder meer Auke Kok, Wilfried de Jong en Michel van Egmond.


Muzikaal drama over opkomst en ondergang van Lance Armstrong

Bert Wagendorp en JW Roy schreven samen een rockopera over opkomst en val van een van de grootste sporthelden van de laatste decennia: Lance Armstrong. Waarom in hemelsnaam? (+)