TivoliVredenburg, waar het Wilde Westenfestival plaatsvond.
TivoliVredenburg, waar het Wilde Westenfestival plaatsvond. © ANP

OM: organiseren van cowboys-en-indianenfeest is niet strafbaar

TivoliVredenburg roept niet de associatie op dat volkerenmoord 'iets leuks' is

Het organiseren van een cowboys-en-indianenfeest door TivoliVredenburg is niet strafbaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie geconcludeerd nadat de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw aangifte had gedaan tegen de concertzaal.

Het feest met als thema het Wilde Westen, waarbij kinderen verkleed als cowboy of indiaan konden komen, had op 4 juni 2017 plaats. 'Vergeet je plaksnor en lasso niet', stond in de aankondiging. De Grauwe Eeuw vond het feest beledigend vanwege de racistische stereotyperingen die met de verkleedpartij gepaard gingen. Volgens de activisten zou TivoliVredenburg bij kinderen de associatie oproepen dat volkerenmoord iets leuks is.

Het OM heeft zich over de aangifte gebogen en geconcludeerd dat het verkleden als cowboy of indiaan geen negatieve stereotypering is. Ook valt niet te bewijzen dat er opzettelijk is geprobeerd een groep te beledigen. 'Ten derde is er geen aanknopingspunt voor de mening van de actiegroep dat het de associatie oproept dat volkerenmoord iets leuks is. Immers, als kinderen zich verkleden als cowboys of indianen dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in.'

Een cowboys-en-indianenfeest is hetzelfde als een nazi¿s en jodenfeest

De Grauwe Eeuw

In het persbericht schreef De Grauwe Eeuw destijds: 'Een cowboys-en-indianenfeest is hetzelfde als een nazi's en jodenfeest.' De activisten stelden dat de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten 'al sinds 1492 slachtoffer zijn van de grootste genocide ooit'. Ze betitelden kinderen een verentooi opzetten als 'cultural appropriation'. Dit gebeurt wanneer een dominante cultuur bepaalde elementen, zoals haardracht en kledingstijl, overneemt van minderheden en deze kenmerken daarmee opeens salonfähig maakt.

TivoliVredenburg liet eerder al weten in de toekomst geen cowboys-en-indianenfeesten meer te organiseren. 'Op een moment dat dit festival leidt tot een dergelijke commotie, dan schieten wij ons doel voorbij.'