Amsterdam, maart 2018: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun dochters (v.l.n.r.) Prinses Ariane, Prinses Alexia en de Prinses van Oranje in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
Amsterdam, maart 2018: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun dochters (v.l.n.r.) Prinses Ariane, Prinses Alexia en de Prinses van Oranje in het Koninklijk Paleis Amsterdam. © RVD - Erwin Olaf

Dit zijn de nieuwe staatsieportretten van Willem-Alexander en Maxima

Erwin Olaf fotografeerde het koninklijk gezin

Met een op een catwalkfoto lijkend familieportret van het koninklijk gezin heeft Erwin Olaf de grenzen van het genre royaltyfotografie verlegd. Niet langer, zoals lang te doen gebruikelijk, een statisch portret van minzaam glimlachende hoogheden, maar  een foto die zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en een aangenaam gebrek aan braafheid weerspiegelt. De foto, donderdag op staand en liggend formaat vrijgegeven door het Koninklijk Huis, is in maart gemaakt in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Bij diezelfde gelegenheid maakte Olaf de nieuwe staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima - foto's die, door het voorname en ingetogen karakter in de eerste plaats representatief zijn voor de verantwoordelijkheden van het ambt. Daarmee beantwoorden die veeleer aan de traditionele opvattingen over dergelijke officiële portretten.

Het met de staatsieportretten vergeleken zo avontuurlijke gezinsportret valt op door een overdaad aan zwierig haar, het uniform zwarte schoeisel, de ontspannen blik van de afgebeelden - de koning voorop. Door hun losse beweging bewijst Olaf zijn talent om met de regieaanwijzingen die hij ongetwijfeld heeft gegeven de persoonlijkheid van het koninklijk paar en hun drie dochters te bevrijden uit het keurslijf van vorstelijke ingetogenheid. Mooi is dat daar niet de ijskoude en sombere blik van modellen in de modefotografie voor in de plaats is gekomen. 

Van zorgen bevrijd

Ook de manier waarop de voeten loskomen van het paleismarmer - vier van de tien raken de vloer niet - draagt bij aan de luchtigheid van het beeld. De gezichtsuitdrukking van de vijf laveert tussen vrolijk (Máxima), van zorgen bevrijd (Willem-Alexander) en wie-maakt-me-wat van prinses Alexia (midden) en kroonprinses Amalia (rechts). Prinses Ariane, links is de enige (misschien omdat ze de jongste is?) die de familieband met haar vader bekrachtigt door zijn hand vast te houden. De anderen stralen, kordaat met de armen langs het lijf, uit de koninklijke verantwoordelijkheden op eigen schouders te kunnen dragen. 

Het voorname en imposante interieur van het paleis herinnert eveneens aan de huidige en toekomstige verantwoordelijkheden van de gezinsleden. Die worden in het ultieme weerspiegeld door de gebeeldhouwde Atlas hoog achter het vijftal, die niet alleen Nederland, maar het uitspansel heeft te torsen.

Erwin Olaf heeft al eerder staatsieportretten gemaakt van koning en koningin, en in 2017 opvallend close portretten van Máxima en de dochters. Olaf deed in het verleden onder meer van zich spreken door de serie Royal Blood, met portretten van  verminkte personages die onder andere de verongelukte Lady Di, Julius Ceasar en Marie Antoinette verbeeldden.