Schrijver Junot Díaz beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag
© EPA

Schrijver Junot Díaz beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Díaz was een maand geleden nog openhartig geweest over zijn eigen verkrachting als kind.

De Amerikaanse schrijver Junot Díaz (49), winnaar van de Pulitzerprijs voor zijn roman The Brief Wondrous Life of Oscar Wao is dit weekend door een aantal vrouwelijke schrijvers beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een maand geleden schreef Díaz zelf een artikel in The New Yorker waarin hij onthulde dat hij als kind was verkracht.

Díaz was te gast bij een literair festival in de Australische stad Sidney, waar schrijfster Zinzi Clemmons hem eraan herinnerde dat hij zich zes jaar geleden aan haar had opgedrongen en haar tegen haar zin had gekust: 'Ik ben lang niet de enige bij wie hij dit heeft gedaan en ik weiger nog langer te zwijgen.' Twee andere schrijfsters sloten zich op sociale media bij haar aan met soortgelijke beschuldigingen.

Díaz beschreef in het artikel hoe de verkrachting in zijn jeugd had geleid tot serieuze depressies en 'onbeheersbare woede'. In het stuk beschreef hij zijn relaties met vrouwen als 'problematisch'. Maar volgens Clemmons schreef Díaz het artikel om de aandacht af te leiden van de beschuldigingen die hij zou vrezen.

Díaz heeft zich teruggetrokken uit het festival en legde een verklaring af tegenover The New York Times: 'Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn verleden. Daarom heb ik de beslissing genomen de waarheid over mijn verkrachting en de schade die het heeft aangericht te vertellen. Alle mannen moeten leren waar de grenzen liggen.'