Jaap en Els Blokker in 2010
Jaap en Els Blokker in 2010 © ANP

Museum Singer krijgt miljoenencollectie van familie Blokker

Els Blokker, de weduwe van zakenman Jaap, schenkt het Gooise museum Singer geld voor een nieuwe vleugel én een verzameling schilderijen. De schenking is enkele tientallen miljoenen euro's waard.

Blokker doet het museum in Laren haar Nardinc Collectie cadeau, een verzameling van ruim honderd schilderijen van Nederlandse avant-gardisten van rond 1900. De collectie is genoemd naar het huis van de Blokkers in het Gooi, Huize Nardinclant. Jaap Blokker was bestuursvoorzitter van detailhandelsketen Blokker. Hij overleed in 2011.

Kern van de verzameling zijn veertig schilderijen van Jan Sluijters, de favoriet van het echtpaar Blokker. Ook werken van andere grote namen, zoals Jan en Charley Toorop, Kees van Dongen, Dik Ket, Carel Willink en Leo Gestel maken deel uit van de verzameling.  'De collectie sluit naadloos aan op de oorspronkelijke Singer verzameling, waarin de nadruk ligt op het Nederlands impressionisme', laat Singer Laren weten.

Nieuwe vleugel

Het museum ontvangt van Blokker bovendien de middelen om een nieuwe vleugel aan het museum te bouwen, waar de werken vanaf eind 2020 worden getoond.

Met de Nardinc Collectie kan het Singer hét museum van het Nederlands modernisme worden, zegt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm in NRC.

Het museum maakt het nieuws bekend via een videoboodschap, waarin Els Blokker en Singer-directeur Jan Rudolph de Lorm de schenking toelichten.

'De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis', aldus Els Blokker. 'Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan', vertelt Els Blokker.