Anne Geene met de cheque van €1.500
Anne Geene met de cheque van €1.500 © Pauline Niks

Anne Geene wint ook publieksprijs Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Anne Geene (Breda, 1983) is de Publieksfavoriet van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018. Ze won eerder al de juryprijs. Het publiek, dat zowel online als op de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam kon stemmen, koos Geene boven de vier andere genomineerden: Kevin Osepa, Benjamin Li, Feiko Beckers en Rosa Johanna.

'Verbazingwekkend, mooi, origineel en eigen', schreef een van de bezoekers van het museum die op Anne Geene heeft gestemd. In totaal zijn 2.066 stemmen uitgebracht op de vijf kandidaten. Naast de 10 duizend euro van de vakprijs ontvangt Anne Geene nu nog 1.500 euro als publieksfavoriet. Het is de tweede keer in de elfjarige geschiedenis van de prijs dat de vakjury dezelfde kunstenaar verkiest als het publiek.

Het werk van Geene vindt zijn inspiratie in de natuur. Het zijn verzamelingen die getuigen van een drang om te rubriceren, maar ook te bewerken en manipuleren. Het werk van Geene 'verbaast vanwege haar gekte, getuigt van vakmanschap en het viert schoonheid zonder dat boven alles te stellen', aldus de vakjury, die werd voorgezeten door oud-minister van Cultuur Jet Bussemaker. De vakprijs is al eind februari uitgereikt.

De publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs voor jong kunsttalent tot 36 jaar is 2 april uitgereikt in het Stedelijk Museum Schiedam. Daar is nog tot en met 15 april het werk van de vijf kunstenaars is te zien. Het is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Schiedam, AVROTROS, de Volkskrant en In4Art, een organisatie voor talentontwikkeling in de kunst.


Eerder won Anne Geene ook de juryprijs

'Lichtelijk verbaasd? Ik schrok me dood! Kwam net uit Italië; belde daar iemand aan. Of ik even naar buiten wilde komen. Stond daar ineens Jet Bussemaker, met bloemen en champagne en een cheque van 10 duizend euro.' (+)